tags on every page of your site. -->

Printed From:

Torokfájás gyermekkorban

Torokfájás a gyermekeknél

A torokfájás a torok szúró, kaparó, égő érzését jelenti, ami sokszor akár nyelési nehézséget is okoz – mi sem egyszerűbb tehát a torokfájás tünetének felismerésénél, ha ennyire egyértelműek az arra utaló jelek. A helyzet azonban máris sokkal bonyolultabb, ha a beteg kiskorú: hiszen gyermekkorban az egyik legjelentősebb problémát az okozza a tünetek feltérképezése során, hogy a kicsik még nem mindig tudják pontosan megfogalmazni panaszaikat. Így szülőként, gondozóként, felnőttként csak megérzéseinkre hagyatkozhatunk, vagy megpróbálhatjuk kikövetkeztetni, hogy mi a baj, amikor gyermekeinknek segítségre van szüksége.

A torokfájást általában gyermekek esetében is valamilyen vírus okozza, de az egy nagyon fontos különbség lehet a felnőttekkel szemben, hogy az ő immunrendszerük kevésbé ellenálló. Fogékonyabbak a vírusos fertőzésekre, melyek például új közösségekben, tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt helyeken is megjelennek. Szervezetük védekező rendszerének viszonylagos fejletlensége okozhatja azt, hogy a gyermekek gyakrabban kapják el a megfázást, habár kapcsolódó tüneteik megegyezhetnek a felnőttekével. A jó hír az, hogy legtöbbször – anélkül, hogy bármit is tennénk – ahogy jöttek, úgy el is múlnak majd a panaszok, bár ez kicsit több időt vehet igénybe, mint a felnőttek esetén. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyerekek lassabban gyógyulnak ki a náthából, sokkal inkább arról van szó, hogy gyengébb immunrendszerük miatt egyik kis fertőzés után kapják el a másikat, így időbe telik, míg az egymás utáni betegségekből teljesen felépülnek.

Miből következtethetünk torokfájásra kisgyermekek esetén?

Figyelmeztető jelek lehetnek az étvágytalanság vagy a nehézkes nyelés, emellett sokszor láz, köhögés, orrfolyás is előfordul a felső légúti fertőzések járulékos tüneteként – mely az egyik leggyakoribb oka a torokfájás megjelenésének.

Mit tehetünk gyermekünk torokfájása esetén?

  • Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre – a meleg italok például csillapíthatják a fájdalmakat is. Ha gyermekünk lázas, különösen fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot itassunk vele a kiszáradás kockázatainak elkerülésére.
  • Párologtatás vagy forró fürdő, zuhany a „szörcsögés” ellen – a levegő nedvesítése segítheti a bedugult orr érzésének csökkenését, mely jelentősen javítja a beteg gyermek komfortérzetét.
  • Az Algoflex Baby szuszpenzióval hatékonyan csillapíthatjuk a lázat, s emellett kiválóan alkalmazható 3 hónaposnál idősebb csecsemők és kisgyermekek közepesen erős fájdalmainak enyhítésére is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Abban az esetben, ha a pihenés és tüneti kezelés nem enyhíti a panaszokat, esetleg azok rosszabbodnak, vagy új, szokatlan tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz gyermekünkkel.

Csecsemők esetén ajánlatos már az első tünetek megjelenésekor felkeresni a szakembert, aki kellő körültekintéssel győződhet meg arról, milyen kezelés szükséges a szövődmények elkerüléséhez.

SAHU.IBU.19.11.0452b (2019.11.25)

Gyermek láz- és fájdalomcsillapítás

Ezt ajánljuk gyermek láz- és fájdalomcsillapításra

Algoflex Baby

Algoflex Baby

Segítség a legkisebbeknek

Hatékony lázcsillapító 3 hónapos kortól Könnyű adagolás

Az Algoflex Baby 20 mg / ml belsőleges szuszpenzió már 3 hónapos kortól adható, és segítségével hatékonyan csillapíthatjuk a lázat, közepesen erős fájdalmat – pl. torok-, fog-, fül-, fej- és fogzáskor jelentkező fájdalmakat is.

További részletek