NYAKFÁJDALOM

Minden, amit a nyaki fájdalomról tudni kell

A nyaki fájdalom kialakulásáért sok esetben a modern technológia tehető felelőssé. Sokat ülünk a számítógép előtt, vagy ha épp nem, akkor a telefonunk képernyőjét bámuljuk. Utóbbi olyan testtartással jár, amely komoly problémákat okozhat a nyakunk számára - a jelenség angol neve „tech neck”, azaz tech nyak.

A modern technológia folyamatos használatának egyik legkomolyabb problémája, hogy nem hagy időt a testünk számára, hogy pihenjen és regenerálódjon. A stressz, az ülő életmód, a helytelen testtartás egyaránt nyaki fájdalmak kialakulásához vezethet.

Ha úgy ébredsz, hogy a nyakadat merevnek érzed, vagy, ha azon kapod magad, hogy munka közben a nyakadat masszírozod, mert feszül, valószínűleg a fentiek miatt keletkezett problémával van dolgod. A fájdalmat pedig nem tűrni kell, hanem kezelni, ezért érdemes utánaolvasnod, hogy mi okozza a nyaki fájdalmakat, hogyan kezelheted azt gyógyszerek nélkül, és mivel segítheted a tested öngyógyító képességét, hogy a nyaki fájdalom hamar enyhüljön.

Nyakfájdalom

Ebben a cikkben:

Mi az a nyakfájdalom?

A nyakát mindenki megtalálja, de nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a nyakunk a gerincünk részét is képezi.

A nyak fájdalmát a legtöbb esetben a gerinc környéki izmok problémái okozzák, de mivel érzékeny részről van szó, nem mindegy, hogy milyen jellegű fájdalommal kell megküzdened. Ha a fájdalom kizárólag a nyak tájékára koncentrálódik, ezt az orvosok axiális nyakfájdalomnak hívják. Ha viszont a fájdalom a nyakból kisugárzik a vállakba és a karokba, akkor ideggyöki fájdalomról beszélünk.

A nyakfájdalommal kapcsolatban használják az akut és krónikus kifejezéseket is, ezek arra vonatkoznak, hogy a fájdalom milyen hosszan áll fenn. Ha három hónapnál rövidebb időről van szó, akut fájdalomról beszélhetünk, és bármi, ami ennél hosszabb, már krónikus fájdalomnak minősül.

Melyek a nyakfájás tünetei?

A nyaki fájdalmakat általában az alábbiakkal szokták körülírni:

 • a fej pozíciójától függő intenzitású fájdalom, különösen számítógéphasználat vagy vezetés közben
 • izommerevség vagy görcsök a nyak tájékán
 • folyamatosan fennálló fájdalom
 • szúró vagy égető fájdalom
 • enyhe nyomásra jelentkező nyaki érzékenység
 • nyakfájdalom, ami fejfájással vagy egy, illetve mindkét kar zsibbadásával jár
 • a nyaki izmok feszülése

A nyakfájdalom különféle módokon jelentkezhet, ez pedig utalhat a kiváltó okra.

Jó hír, hogy a nyakfájdalmat az izmok feszülése vagy merevsége miatt gyakran mindenféle gyógyszer nélkül kezelheted. A testednek már eleve elképesztő öngyógyító képessége van, amit bizonyos módszerekkel tovább fokozhatsz. A hosszan tartó hatást biztosító Algoflex Izom + Ízület retard kapszulák segítségével pedig egész nap támogathatod a szervezetedet a fájdalom csillapításában.

A nyaki fájdalom gyakori okai

A nyaki fájdalom bárkinél jelentkezhet. Akár a már említett „tech neck”-ről van szó, akár edzés közbeni sérülésről, vagy alvás közben elfeküdt nyakról, ez a fájdalomtípus többféle módon kialakulhat. Az alábbiakban a nyakfájdalom leggyakoribb okait gyűjtöttük össze.

Öregedés

Az idősebb szervezetekben gyakran jelentkeznek különféle fájdalmak, a nyaki fájdalom sem kivétel ez alól. A korral összefüggő tünetegyüttesek, mint például az ízületi kopás (oszteoartritisz), a gerinccsatorna-szűkület is okozhat nyaki fájdalmakat.

A terhelés és a mozgás idővel elkoptathatja a gerinc porckorongjait a nyaki részen, ez gerincsérvhez vagy idegbecsípődéshez vezet, amelyek szintén gyakori kiváltó okai a nyaki fájdalmaknak.

Sérülés

Lehet szó sportsérülésről, ostorcsapás-sérülésről (amit például autóbaleset okozhat), más jellegű hirtelen traumáról, vagy az izmok, szalagok, porckorongok, ízületek és a gerincvelő nyaki részén bekövetkező sérüléséről - ezek mind-mind nyaki fájdalomhoz vezethetnek.

Ismétlődő mozdulatok

Ha gyakran ismétled ugyanazt a mozdulatot vagy megterhelő fizikai aktivitást végzel - például edzés közben jelentős nyomást helyezel a nyaki izmokra - könnyen meghúzhatod a nyakadat, ami merevséghez vagy fájdalomhoz vezethet.

Rossz testtartás

A helytelen testtartás a már említett „tech neck” egyik fő kiváltó oka, ami miatt sok, számítógéppel és okostelefonnal dolgozó ember szenved nyaki fájdalmaktól. Ez az irodai munka egyik kockázata, de akkor is kialakulhat, ha rosszul tartod a fejedet a képernyő használata közben. A számítógéped, az íróasztalod, a billentyűzeted vagy az irodai széked rossz elhelyezése is helytelen testtartáshoz, ezáltal nyaki fájdalomhoz vezethet.

Nem megfelelő alvási pozíció

Ébredtél már fájdalmas, merev nyakkal? Néha előfordul, hogy alvás közben olyan pózt veszünk fel, ami nyaki fájdalmat okoz. Ennek a legrosszabb része, hogy alvás közben nem is tudunk tenni ellene, így reggel csak csodálkozunk, hogy mitől fáj a nyakunk.

Stressz

A stressz sokféle egészségügyi problémát, köztük nyaki fájdalmat is okozhat. Ha stresszes, illetve feszült vagy, megfeszíted a nyaki izmaidat. Ez pedig az izomrostok túlerőltetése miatt feszültséget okoz a nyakban, ami fájdalomhoz és merevséghez vezet.

Egészségügyi állapot

Akadnak olyan krónikus betegségek, mint például az ízületi kopás, a gerincsérv, az idegbecsípődés, az agyhártyagyulladás vagy bizonyos daganatos megbetegedések, amelyek nyaki fájdalmat idéznek elő. Ne ess pánikba, ha fájós nyakkal ébredsz, mert ezek viszonylag ritka esetek, azonban ilyenkor nem árt felkeresni a háziorvosodat, hogy ki lehessen zárni az említett betegségeket.

A nyaki izomfájdalom fajtái

A nyaki fájdalomnak többféle oka lehet, ezért felmerülhet a kérdés, hogy minden nyaki fájdalom azonos érzés-e. Előfordulhat szúró, lüktető fájdalom, de lehet, hogy csak annyit fogsz érezni, hogy egy izomcsomó alakult ki a nyakadban, vagy a nyakad lemerevedett. Minden attól függ, hogy mitől alakult ki a nyaki fájdalom: sérülés, túlerőltetés, helytelen testtartás vagy egyéb okok miatt. Lássuk, milyen különböző típusai vannak a nyaki fájdalomnak!

Nyakmerevség

A nyakmerevség és az izmok feszülése a nyaki fájdalom és merevség leggyakoribb oka. Ha túl sok időt töltesz napközben a laptopod vagy a telefonod felett görnyedve, az izmaid megfeszülnek és összeugorhatnak. A nyak ilyenkor merevvé és fájdalmassá válik. Ezt egyébként akár az ágyban olvasás közben is elő lehet idézni, ha a nyakad nem megfelelő pozícióban van.

Izomszakadás

Az izomszakadások és rándulások a nyaki fájdalom leggyakoribb okai közé tartoznak. Gondolj úgy az izmaidra, mintha egy csomó rostot egyetlen izommá sodortak volna össze. Ha ezt az izmot túlfeszíted, az izomrostokon apró szakadások keletkezhetnek. Ez gyengíti az izmokat, amitől a nyaki izmokban fájdalom jelentkezhet. Minél nagyobb a túlfeszítés mértéke, a nyaki izmok annál jobban begyulladhatnak.

Izomcsomó a nyakban

Az ilyesmit triggerpont-fájdalomnak is hívják. Ha a nyakadban érzett feszülés vagy rándulás nem javul idővel, elképzelhető, hogy olyan kemény csomók alakulnak ki, amelyek érzékenyek az érintésre, és további fájdalmat és duzzadtságot idézhetnek elő.

Nyaki izomgörcsök

A nyaki izomgörcsök a nyaki izmok hirtelen és fájdalmas összehúzódásai. Ilyenkor érezhetsz fájdalmat, merevséget, de akár a nyakad vagy a fejed mozgatása is nehézségekbe ütközhet. Ha fájdalmas, merev nyakkal ébredsz, elképzelhető, hogy alvás közben volt egy nyaki izomgörcsöd. A tudomány egyelőre nem ismeri ezeknek a görcsöknek a pontos okát, azt előidézheti az adott izom, porckorong vagy ideg sérülése. Néha az érzelmi stressz is okozhat nyaki görcsöket.

Amikor a nyakfájdalom nem jár egyedül

A nyaki fájdalom önmagában is elég kellemetlen, de még rosszabb, ha „társasága” is van. A nyaki fájdalmat kísérheti fejfájás, illetve a váll vagy a fülek fájdalma. Ez néha a terhelés, nyomás miatt alakul ki - akárcsak a tenziós fejfájás -, de lehet az oka sérülés, vagy más jellegű probléma is, ezért nem szabad félvállról venni.

Nyak- és vállfájdalom

Elképzelhető, hogy az egyik nyaki izom feszültsége okoz vállfájdalmat. Az efféle fájdalom gyakran a nyak egyik oldalán alakul ki és ráhúzódik a vállakra. Ez a fájdalomtípus általában az adott oldal feszülése vagy rándulása miatt jelentkezik, de attól is kialakulhat, ha rossz pozícióban aludtál. Az is elképzelhető, hogy a fájdalom a domináns kezed oldalán jelentkezik, azaz, ha jobbkezes vagy, nagyobb a valószínűsége, hogy a nyakad és a vállad jobb oldalát rándítod meg.

Néha a nyaktájéki és vállfájdalom súlyosabb állapot jele is lehet, ezért, ha olyan nyaki fájdalmat érzel, amely a válladba vagy a karodba nyilall bele, mindenképpen fordulj orvoshoz, különösen, ha gyengeséget is érzel az adott oldalon.

Nyak- és fülfájás

Ha nyaki fájdalmat érzel, vagy a nyakad merevsége mellett a füled is fáj, elképzelhető, hogy valamilyen fülfertőzésről van szó, ami a külső vagy a középfülben alakult ki. Ugyanakkor a nyaki izmok feszülése egy nyaki ideg becsípődésére vagy más tünetegyüttesre - például az állkapocs-ízület vagy a füledet és az orrodat összekötő Eustach-kürt zavarára - is utalhat. Ha ezt a fájdalomkombinációt tapasztalod, keresd fel a háziorvosodat, mert többféle oka is lehet - ezek közül néhány elég komoly -, így fontos, hogy időben meg lehessen állapítani, mi okozza a fájdalmat.

Nyak- és fejfájás

A nyakban kialakuló fájdalom esetenként fejfájással is együtt járhat. Ha ilyesmit tapasztalsz, ezt cervikogén fejfájásnak hívják, ami a migrén tünete is lehet. A tenziós fejfájás szintén okozhatja a nyaki izmok merevségét és feszülését.

A nyakfájdalom kezelésének módszerei

Az akut nyaki fájdalmat az alábbi kezelési módokkal enyhítheted:

 • vény nélkül kapható fájdalomcsillapító alkalmazása, ha az orvosod javasolja. Használj Algoflex Izom + Ízület kapszulát, amely egész napon át tartó enyhülést biztosít
 • a fájdalomtól függően a hideg vagy meleg borogatás is segíthet
 • óvatos torna- és nyújtógyakorlatok segíthetnek az izmok ellazításában
 • a sport mellőzése és a pihenés megelőzheti, hogy még jobban túlfeszítsd a nyaki izmokat
 • gyengéd nyaki masszázs

Tippek a nyaki fájdalom megelőzésére

Mivel a megelőzés mindig jobb, mint a terápia, ha meg szeretnéd előzni a nyaki fájdalmak kialakulását, fogadd meg az alábbi életmódtanácsokat:

 • A megfelelő alváshigiénia nagyon fontos: ruházz be egy keményebb matracba, és gondoskodj róla, hogy a fejed mindig egy vonalban legyen a testeddel alvás közben.
 • Az íróasztalnál ülj egyenes háttal, időnként pedig végezz vállkörzéseket és fejkörzéseket. A székedet és a képernyődet pedig úgy állítsd be, hogy utóbbi szemmagasságban legyen.
 • Ülés és állás közben is fordíts figyelmet a megfelelő testtartásra: a vállaid legyenek egyenes vonalban a csípőd felett, a füleid pedig a vállak felett. A vázizomzat erősítése és az olyan nyújtógyakorlatok, mint a jóga, hosszú távú segítséget jelentenek a tested számára.
 • Munka közben tarts rendszeres szüneteket: ilyenkor állj fel a székből és sétálj körbe párszor. Ilyenkor nemcsak a szemeid pihenhetnek, hanem a nyakad is.
 • Lehetőleg ne cipelj nehéz, vállpántos táskákat, amelyek csak a nyakad egyik oldalát terhelik.
 • Telefonálás közben használj fülhallgatót vagy kihangosítót. Ezzel ekerülheted, hogy a vállad és a fejed közé szorított telefonon beszélj.
 • Igyekezz csökkenteni a stresszt, mert a stresszes életmód az izmaid feszülésével jár. Ezen a meditáció és a jóga segíthet.
 • Igyekezz egészséges életmódot élni. Az egészséges testsúly sokat segít a fájdalmak megelőzésében.

Mikor forduljunk orvoshoz nyakfájás esetén?

Ha a nyakfájdalom olyan mértékű, hogy az már akadályoz a mindennapi tevékenységekben, vagy ha súlyos nyakfájdalomtól szenvedsz, mindenképpen fordulj orvoshoz. Elképzelhető, hogy a nyaki fájdalom valamilyen más betegség előjele, ezért mindenképpen keresd fel a háziorvosodat, ha:

 • a fájdalom vagy a merevség néhány hét elteltével sem enyhül
 • a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító nem használ
 • aggódsz a fájdalom miatt
 • úgy érzed, mintha tűvel szurkálnának, zsibbadsz, hideg a karod, hányingered van, szédülést vagy más olyan tünetet tapasztalsz, ami komolyabb betegség jele is lehet
 • a nyaki fájdalom egy baleset vagy sérülés után jelentkezik
Elképzelhető, hogy szakorvost is fel kell keresned, de a megfelelő szakemberhez majd a háziorvosod fog elirányítani.

Összegzés

A nyaki fájdalom bárkinél megjelenhet, különösen annál, aki ülőmunkát végez vagy olyan sportot űz, ahol előfordulhatnak nyaki rándulások, ficamok. A jó testtartás és az ergonomikus munkahely és otthon, de akár csak a rendszeres relaxációs és nyújtó gyakorlatok is sokat segíthetnek. Ha a nyak tájékán merevséget érzel, az Algoflex Izom + Ízület segíthet felgyorsítani a tested öngyógyító folyamatát, amelynek hatására enyhül a fájdalom, és visszatérhetsz a korábbi, aktív életmódodhoz.

Gyakori kérdések a nyakfájásról

Hogyan enyhíthetem a nyaki fájdalmat?

Az Algoflex Izom + Ízület segít a nyaki fájdalom enyhítésében. A retard technológia lehetővé teszi, hogy egész napon át csillapítsd a fájdalmat és csökkentsd az esetleges gyulladás mértékét.

Honnan tudhatom, ha a nyaki fájdalom valami súlyos dolognak a tünete?

Ha nem tudod enyhíteni a fájdalmat, ha az nem múlik el idővel, ha olyan tüneteket tapasztalsz, mint a karzsibbadás, a hányinger vagy más aggasztó tünetek, akkor fordulj a háziorvosodhoz, hogy kizárhassátok a súlyos betegségek jelenlétét és megtaláljátok a leghatékonyabb kezelést.

Mi a nyaki fájdalom leggyakoribb oka?

Az izomhúzódás - amikor a nyaki izmok túlfeszülnek és el- vagy megszakadnak - a nyaki fájdalom egyik leggyakoribb oka. A nyaki izmokat a helytelen testtartás miatt lehet túlfeszíteni vagy túlerőltetni, például, amikor egész nap a számítógép előtt vagy a telefonod felett görnyedsz.

Mennyi ideig kell tartania a nyaki fájdalomnak, hogy azzal már orvoshoz kelljen fordulni?

Ha a fájdalom más tünetek jelenléte nélkül egy héten túl is fennáll, fordulj a háziorvosodhoz.

MAT-HU-2300942 (2023.08.08.)

Algoflex termékcsalád tagjai

 • Találatok száma: 5

 • Találatok száma: 3

 • Találatok száma: 1

 • Találatok száma: 1