VÁLLFÁJDALOM

Minden, amit a vállfájdalomról tudni kell

Testünk elképesztően sokféle mozgásformára képes, amelyek jelentős részében részt vesz a vállunk is. Legyen szó teniszezésről, táncról, vagy épp egy kisbaba felöltöztetésének mozdulatairól. A váll lenyűgözően összetett testrész, ahol izmok, szalagok, csontok és idegek dolgoznak közösen azért, hogy mozoghassunk. Azonban ahol ennyi „mozgó alkatrész” működik együtt, ott fennáll a sérülés veszélye, ami fájdalmat és kellemetlen érzéseket okozhat. Lássuk, milyen kiváltó okai lehetnek a vállfájdalomnak, és mit tehetsz ennek megelőzéséért vagy kezeléséért, anélkül, hogy veszítenél a lendületedből!

Vállfájdalom

Ebben a cikkben:

Miként jelenhet meg a vállfájdalom?

A vállfájdalom tág kategória, ami egyénenként eltérő lehet. Előfordulhat tompa vagy éles, enyhe vagy súlyos fájdalom is. Megjelenhet fokozatosan vagy hirtelen, de az is lehetséges, hogy csak bizonyos mozdulatoknál nyilall belénk. Akad például, akinél hétköznapi tevékenységek, például fésülködés vagy öltözködés közben jelentkezik.

Oka, hogy a mozdulatok megterhelik az úgynevezett rotátorköpenyt, azaz a vállakat alkotó izmok és szalagok összességét.

A vállban ébredő izomfájdalom gyakran gyulladás eredménye, és a vállak merevségével, gyengeséggel vagy a mozgástartomány csökkenésével jár.

A vállfájdalom okai

A vállfájdalmat négy fő kategóriába sorolhatjuk:

Kiváltó okai az alábbiak lehetnek:

 • A kar idegfonatának sérülése. Ez az idegcsoport köti össze a vállakat a gerincvelővel. A sportsérülések vagy autóbalesetek során az idegfonat megnyúlhat vagy el is szakadhat.
 • Csonttörés. Ha eltörted a karodat vagy a kulcscsontodat, valószínű, hogy a gyógyulás során fájdalmat fogsz érezni a válladban.
 • Nyáktömlőgyulladás és ínhüvelygyulladás. Ezek a gyulladásos sérülések irritálják a vállban futó szalagokat és az apró zsákocskákat, amelyek kipárnázzák a váll csontjait és szöveteit. Mindkét gyulladás előfordulhat túlhasználattól, de az életkor miatt is.
 • Vállficam vagy „befagyott váll”. A váll merevsége és a mozgástartomány csökkenése jellemző az úgynevezett befagyott váll szindrómára. Ez főleg akkor jelentkezik, ha sokáig nem mozgattad a válladat, például, ha valamilyen csonttörés vagy műtét után lábadozol.
 • Csont-ízületi gyulladás. A csont-ízületi gyulladás egy autoimmun betegség, amely az ízületek gyulladását okozza. Mindkettő hirtelen nyilalló vállfájdalomhoz vezethet.
 • A rotátorköpeny sérülései. Ha a vállat alkotó izmok és szalagok (amelyeket összefoglaló néven rotátorköpenynek hívnak) meg- vagy elszakadnak, illetve begyulladnak, sokaknál tompa fájdalom jelentkezik, ami megnehezíti a pihentető alvást.
 • A lapockák közötti (interszkapuláris) fájdalom. A helytelen testtartás, nehéz tárgyak emelgetése, testünk kicsavarása (például golf vagy tenisz közben), vagy akár egy rossz minőségű matracon való alvás egyaránt kiválthatja a lapockák közti területen jelentkező fájdalmat.

A vállfájdalom kezelése

A vállak fájdalmának enyhítésére többféle kezelési lehetőség kínálkozik, amit otthon, illetve szakorvos, gyógytornász segítségével alkalmazhatsz. Amikor először érzed a fájdalom megjelenését, próbáld pihentetni a válladat, és kerüld el a fájdalmas mozdulatokat. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az Algoflex Izom + Ízület 300 mg retard kemény kapszula, illetve a jegelés is segíthet csökkenteni a váll fájdalmas gyulladásait.

Ha az otthon alkalmazható megoldások nem segítettek, a kezelőorvosod receptre kapható gyógyszereket vagy akár szteroidinjekciót is előírhat. Előfordulhat, hogy eltilt bizonyos mozgásformáktól, vagy fizikoterapeuta, gyógytornász felkeresését javasolja. Bizonyos esetekben a vállfájdalom akár műtétet is igényelhet. Mindenképpen konzultálj tehát a háziorvosoddal a leghatékonyabb terápiákkal kapcsolatban.

Miként enyhíthető a vállfájdalom gyógyszeres kezelés nélkül?

A pihenés, a jegelés és az enyhe nyújtás mind biztonságos és megbízható módjai a vállfájdalom gyógyszerek nélküli csillapításának.

Mikor forduljunk orvoshoz vállfájás esetén?

Ahogy említettük, a gyógyszermentes módszerek segíthetnek a rövid távú fájdalomcsillapításban. Fontos tudni azonban, hogy mikor fordulj orvoshoz vagy gyógyszerészhez, ha a váll fájdalma nem múlik el és aggodalomra ad okot.

Az alábbi jelek észlelése esetén azonnal fordulj a háziorvosodhoz:

 • Ha a vállfájdalmat láz, duzzanat és a fájdalom környékének vörösödése kíséri
 • Ha annyira nem tudod mozgatni a válladat, hogy az már a napi teendőidet is befolyásolja
 • Ha a fájdalom néhány hétnél tovább fennáll, és nem reagál az otthoni kezelésekre
 • Ha a fájdalom mellett melegséget érzel a vállad környékén

Ne feledd, ha a vállfájdalom mellé légzési nehézség, mellkasi szorítás és verejtékezés társul, azonnal fordulj orvoshoz, mert lehetséges, hogy szívrohamod van!

Melyik orvos tud segítséget nyújtani vállfájás esetén?

Mivel a váll fájdalmának kiváltó oka sokféle lehet, elsőként mindenképpen a háziorvosoddal konzultálj, aki megfelelő, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót tud ajánlani. Ha további vizsgálatra van szükség, akkor ortopédspecialistához küldhet, aki megröntgenezhet, vagy ultrahang-, illetve MRI-vizsgálat elvégzését javasolhatja.

Hirtelen és súlyos fájdalom (például egy esés vagy baleset után) észlelése esetén kérj sürgősségi ellátást!

A vállfájdalom megelőzése

A vállfájdalom megelőzésének leghatékonyabb módja az egészséges életmód, a sok mozgás és a helyes testtartás. Ha ülő életmódot folytatsz vagy ülőmunkát végzel, támaszd meg a derekadat egy párnával. A nyújtás és az edzés segít izmaid karbantartásában, és növeli a mozgástartományodat is.

Ha a vállfájdalom gyakran visszatér, megelőző jelleggel megpróbálhatod a vállak jegelését edzés után.

Nyújtó gyakorlatok

Az egyszerű nyújtó gyakorlatok segítenek megelőzni a vállfájdalom kialakulását. Ezek között olyan is van, amit akár az íróasztalodnál ülve is elvégezhetsz.

Próbáld ki az alábbi nyújtó gyakorlatokat:

 • Vállnyújtás. Nyújtsd ki magad elé a bal karodat, majd a jobb kezeddel fogd meg a bal könyöködet, és húzd a karodat közel a mellkasodhoz. Érezni fogod, ahogy a bal vállad megfeszül. Ezután ismételd meg a gyakorlatot fordítva is.
 • Tricepsznyújtás. Helyezd a bal kezedet a bal válladra, majd emeld a könyöködet a plafon felé. Érzed, ahogy a felkarod és a vállad megfeszül? Akkor jól csinálod! Most ismételd meg fordítva is.
 • Mellkasnyújtás. A hátad mögött kulcsold össze a kezedet, majd lassan emeld meg a karjaidat. Érezni fogod, ahogy a lapockáid elkezdenek közeledni egymáshoz, és a mellkasod megfeszül. Tartsd ki egy picit ezt a pozíciót, majd engedd vissza a karodat. Ismételd meg a gyakorlatot néhányszor.

Összegzés

A vállunk az egyik legösszetettebb testrészünk, ahol számos izom, szalag, csont és ideg találkozik. Emiatt a váll fájdalma sokféle lehet, ráadásul akár más jellegű betegségek vagy sérülések jelenlétét is jelezheti. Megelőzésként a rendszeres mozgással és nyújtó, lazító gyakorlatokkal teheted a legtöbbet. Ha már kialakult a fájdalom, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók mellett otthon végezhető módszerekkel is tehetsz ellene.

Gyakori kérdések a vállfájdalomról

Honnan tudom, ha a vállfájdalom komolyabb bajt jelez?

Az alábbi indikátorok jelezhetik, ha komolyabb vállsérüléssel van dolgod:

 • A fájdalom 1-2 hétnél tovább fennáll
 • Lázas vagy, és a vállad megduzzad
 • A válladon vöröses vagy kékes elszíneződés látható
 • Bizonyos hétköznapi mozdulatok nehézséget jelentenek

Akkor is fordulj orvoshoz, ha hirtelen sérülés vagy baleset miatt alakul ki a vállfájdalom.

Ha a vállfájdalmat mellkasi szorítás és légzési nehézség kíséri, azonnal kérj sürgősségi ellátást, mert ez a szívroham egyik gyakori jele.

Mi a vállfájdalom fő kiváltó oka?

A rotátorköpenyben futó szalagok gyulladása: ilyenkor az itt húzódó szalagok megduzzadnak és begyulladnak. Ez akár hosszabb idő alatt is kialakulhat, de ismétlődő mozdulatok hatására is előállhat.

Hogyan szüntethető meg a váll fájdalma?

Többféle otthon alkalmazható megoldás is létezik, például a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (mint az Algoflex Izom + Ízület 300 mg retard kemény kapszula), kompressziós kötések, vagy csak egyszerűen a pihenés és a gyakran ismételt tevékenységek szüneteltetése.

A hideg és meleg borogatás szintén segíthet a vállfájdalom kezelésében. Csavarj törölközőbe egy jégakkut, vagy váltogasd a hideg és meleg borogatásokat. A hideg lelohasztja a váll gyulladásait, a meleg pedig serkenti a vérkeringést.

Az Algoflex Izom + Ízület 300 mg retard kemény kapszula is kiváló módja a fájdalom csillapításának. Retard struktúrájának köszönhetően akár egész napon át képes enyhíteni a váll fájdalmát.

Honnan tudom, ha megszakadt a rotátorköpenyem?

A váll fájdalma mellett a gyengeség és a mozgástartomány csökkenése lehet árulkodó jel. Ha a rotátorköpeny fájdalma fokozódik, éjszaka vagy pihenés közben már zavaróvá válik, illetve ha pattogó vagy kattogó hangot hallasz, amikor mozgatod a karodat vagy a válladat, fordulj orvoshoz!

A váll fájdalma lehet más betegség vagy egészségi probléma jele?

A váll fájdalmát okozhatják más sérülések vagy betegségek is, mint:

 • szívproblémák
 • a tüdő problémái, például tüdőgyulladás
 • vérrög a tüdőben
 • epekő
 • hasnyálmirigy-gyulladás
 • petefészekciszta
 • méhen kívüli terhesség
 • egy nyaki ideg becsípődése

Ha arra gyanakszol, hogy a vállfájdalmat valami más okozza, mint sérülés vagy túlhasználat, túlerőltetés, azonnal fordulj orvoshoz!

Mikor fordulj orvoshoz vállfájdalom esetén?

Ha szívrohamra gyanakszol, mert a vállfájdalom mellé mellkasi szorítást és légzési nehézséget tapasztalsz. Ilyenkor azonnal kérj sürgősségi ellátást!

Ha hirtelen a vállat is érintő, de nem életveszélyes sérülést szenvedtél, például elestél, eltörted valamidet vagy karamboloztál, keresd fel a traumatológiai rendelést.

Hosszan fennálló vállfájdalom esetén ortopédspecialistát keress fel. Ide tartozik minden, két hétnél tovább tartó fájdalom, illetve olyan, ami csökkenti a mozgástartományodat, vagy zsibbadással és bizsergéssel jár.

Milyen gyakorlatokkal enyhíthető a vállfájdalom?

Enyhe nyaki nyújtás. Nyomd az álladat a mellkasodhoz. Lassan döntsd a fejedet az egyik, majd a másik oldalra.

Mellkasnyújtás. Kulcsold össze a kezedet a hátad mögött, majd lassan emeld meg a karjaidat. Érezni fogod, ahogy a lapockáid elkezdenek közeledni egymáshoz, és a mellkasod megfeszül. Tartsd ki egy picit ezt a pozíciót, majd engedd vissza a karodat. Ismételd meg néhány alkalommal a gyakorlatot.

Törzscsavarás: ülő helyzetben fordítsd el a felsőtestedet jobbra, tartsd ki 30 másodpercig. Ezután térj vissza a kiinduló helyzetbe, és csináld meg a gyakorlatot a másik irányba is.

Jóga. Az olyan pózok, mint a lefelé néző kutya vagy a gyermekpóz, segítenek csökkenteni a váll, a nyak és a hát feszülését.

MAT-HU-2300916 (2023.08.08.)

Algoflex termékcsalád tagjai

 • Találatok száma: 5

 • Találatok száma: 3

 • Találatok száma: 1

 • Találatok száma: 1