ÍZÜLETI FÁJDALOM

Minden, amit az ízületi fájdalmakról és gyulladásról tudni kell

Az ízületi fájdalmakat aszerint lehet csoportosítani, hogy milyen testrészeken jelentkezik, vagy hogy mi a kiváltó oka. Egy biztos: mindig arra ösztönöz, hogy figyelmünket a fájó pontra irányítsuk, és lehetőség szerint találjuk meg a fájdalmat kiváltó tényezőket. Ezek meghatározása nem mindig egyszerű, és addig is, amíg a kiváltó okot nem sikerül megtalálni és megszüntetni, nagyon fontos a fájdalom csillapítása. Az egyik leggyakoribb fájdalomtípus a mozgásszervi fájdalmak csoportja. Az ízületi fájdalom, és izomfájdalom, valamint a csontok, inak fájdalma tartozik ebbe a kategóriába.

Az ízületek feladata a csontok összeköttetése és mozgásának biztosítása, valamint a stabilitás és a rugalmasság biztosítása mozgás közben. Az egészséges ízületekben a csontok érintkezési felületét porc borítja. A porc sima felszínű, erős anyag, amely tompítja a két kapcsolódó csont ütközését. A porcot ízületi folyadék veszi körül, amely az ízület mozgékonyságát növeli. Amennyiben a porc felszíne egyenetlenné válik, a mozgás közben fellépő súrlódás következtében idővel kopás, ízületi gyulladás alakul ki, amely a csontok közvetlen érintkezéséhez, roncsolódásához vezet ízületi fájdalom kíséretében.

Ízületi fájdalmak és gyulladás

Ebben a cikkben:

Mi okozza az ízületi gyulladást?

Az ízületi gyulladások forrása több minden lehet, a fizikai sérülésektől a hormonrendszer rendellenes működésén át a fertőzésekig. A szervezetünk megpróbálja helyreállítani a sérült szöveteket, de ez idő alatt szükség van az adott ízület nyugalmára, hogy erőltetéssel, túlterheléssel ne károsodjon tovább a sérült terület. Az ízületi fájdalom az ízület és a csonthártya idegvégződéseinek közvetítésével jut a központi idegrendszer felé.

Az ízületi gyulladásokat ez alapján az alábbi kategóriákba sorolhatjuk:

 • Fizikai sérülések. Sportsérülések vagy az ízületek hirtelen mechanikai erőhatások - baleset - miatti sérülései, rándulások, húzódások, törések. Ide sorolható az öregedés miatti ízületi kopás is, ami lehet az ízületek egyszerű mozgásából vagy a helytelen testtartásból fakadó kopása is.
 • Gyulladások. Fertőzések, sérülések következtében kialakuló gyulladások, vagy valamilyen belső eredetű, autoimmun betegség vagy folyamat által okozott gyulladásos állapot, ami gátolja az ízületek megfelelő működését.
 • Porckopás. Az ízületekben találhatóak porcos felületek, amelyek a szabad mozgást biztosítják. Idővel ez a felület veszíthet a simaságából, illetve az ízületi folyadék mennyisége csökkenhet, aminek hatására a mozgás fájdalmassá válhat.

Az ízületi gyulladás tünetei

Bár az ízületi gyulladásoknak többféle kiváltó oka lehet, a tünetek nagyrészt megegyeznek. Az ízületi gyulladás tünetei a következők lehetnek:

 • fájdalom és a mozgástartomány csökkenése
 • az ízület merevsége, funkciójának csökkenése
 • az ízület duzzanata, melegsége, pirosas elszíneződése
 • egyedi tünetek, amelyek az adott testrész, vagy gyulladásos betegség - például sokízületi gyulladás (reumás ízületi gyulladás, artritisz) - sajátosságai

Ki hajlamos ízületi fájdalmakra? – Kockázati tényezők

Az ízületek, azon belül is a porcok nehezen regenerálódnak, ezért az idő előrehaladtával annál nagyobb az esélye az ízületi problémák kialakulásának, minél idősebb valaki. Ezt a folyamatot a megfelelő megelőzési módszerekkel le lehet lassítani. A rendszeres testmozgás, a megfelelő testtartás - ülő és álló helyzetben egyaránt - és a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú.

A túlsúly, az elhízás - és általában a mozgásszegény életmód - nincs jó hatással az ízületeinkre. A túlsúly megnövekedett terhelést ró az ízületekre, míg a mozgásszegény életmód egyrészt hozzájárulhat az elhízáshoz, másrészt, az elgyengülő izmok miatt fokozza az ízületi sérülések esélyét.

A genetikai hátterünk is befolyásolja, hogy mennyire vagyunk kitéve az ízületi fájdalmaknak. Az autoimmun betegségek esetén erős a gyanú, hogy öröklődhetnek, mivel a közeli rokonok között gyakrabban jelenik meg ugyanaz a tünetegyüttes. Emellett a genetikánk befolyásolja az izmaink és ízületeink regenerációs képességét is: van, aki sérülékenyebb, és van, aki ellenállóbb a külső behatásokkal szemben.

Diagnózis

Krónikusan visszatérő ízületi fájdalmak esetén fontos a kivizsgálás, mert lehetnek egy bakteriális fertőzés szövődményei is, és akkor a tüneti kezelés, vagy csak az ízületi fájdalmak csillapítása nem elegendő, és lehetőleg az okot kell megszüntetni.

Ízületi fájdalmak kezelése

Az Algoflex Izom+Ízület kapszula akut izom- és izületi fájdalmak (például akut gyulladásos eredetű izom- és izületi fájdalom, lágyrész sérülések, duzzanatok) rövidtávú kezelésére javasolt. Az Algoflex Izom+Ízület retard kapszula formátumban elérhető, vagyis a hatóanyag hosszan szívódik fel, ezért akár 12 órán át képes hatni ízületi fájdalmak és ízületi gyulladások esetén.

Otthoni kezelés

Az ízületi fájdalmak elkerüléséért néhány egyszerű, otthon is bevethető módszerrel tehetjük a legtöbbet.

 • Mozgás. A passzív, ülő életmód hatására elgyengülhetnek az izmaink, ami fokozza az ízületi kopás, sérülés esélyét. Igyekezzünk minél aktívabb életmódot folytatni, sok és rendszeres mozgással, sporttal, amivel megelőzhetjük az ízületi kopás kialakulását. Válasszunk ergonómiailag megfelelő bútorokat - megfelelő támasztékot nyújtó széket, állítható magasságú íróasztalt, megfelelő keménységű ágymatracot -, a helyes testtartás segítségével ugyanis megelőzhető az ízületi problémák kialakulása.
 • Táplálkozás. A megfelelő étrenddel támogathatjuk az ízületeink regenerációját, illetve megelőzhetjük az elhízást, ami extra terhelést ró az ízületeinkre, fokozva a sérülés és a kopás veszélyét. Emellett, különféle gyógynövények fogyasztásával is védhetjük az ízületeket és csökkenthetjük, gátolhatjuk a különféle gyulladások kialakulásának esélyét. Ilyen a csalánlevél, a fűzfakéreg, az árnika, a gyöngyvessző, az orbáncfű, illetve az ördögcsáklya.
 • Hideg. Az ízületi fájdalmakat, ha akut sérülés, baleset következtében kialakult duzzanattal járnak, jegeléssel, hideg borogatással lohaszthatjuk le. Ügyeljünk, hogy a hideg felület ne közvetlenül a bőrünkkel érintkezzen, ez ugyanis sérülést okozhat.
Az akut ízületi gyulladások általában 5-6 hét alatt múlnak el, megfelelő kezelés és pihentetés mellett. A porckopásos ízületi gyulladás gyógyulása azonban ennél jóval tovább tarthat, mivel itt egy hosszú idő alatt létrejött állapot okozza a fájdalmat. Ennek enyhülése így annak a függvénye, hogy sikerül-e elhárítani a kopást előidéző körülményeket. Hasonló a helyzet az autoimmun betegség hatására kialakuló ízületi gyulladással: az okok megszüntetése, kezelése hosszabb időt, akár több hónapot is igénybe vehet.

Orvos általi kezelés

Ha az ízületi fájdalom otthoni kezelése nem vezet eredményre, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A fájdalom kiváltó okától függően az orvos az alábbi módszereket javasolhatja.

 • Gyógytorna. Az ízületi gyulladásokat hatékonyan lehet kezelni gyógytornával, de fontos, hogy az adott ízülethez és az egyénhez igazodó gyakorlatokkal történjen a kezelés. A megfelelő gyakorlatokat mindig szakember írja elő. Érdemes víz alatt végezhető gyógytornát keresni, a vízben történő mozgás ugyanis kevésbé terheli az ízületeket.
 • Műtét. Előfordulhat, hogy az ízület már annyira elhasználódott, vagy baleset, illetve trauma következtében megsérült, hogy műtétre lehet szükség, a műtétet követő rehabilitáció során pedig gyógytornára.
 • Reumatológia. A mozgásszervi problémákat adott esetben sebészeti beavatkozás nélkül is lehet kezelni, ami a reumatológia szakterülete. Az ízületi gyulladásokat (artritisz) gyakran reumatológusok kezelik. Mivel ez a betegségtípus a legtöbbször fokozatosan alakul ki, érdemes lehet már az első ízületi gyulladások megjelenését követően szakemberhez fordulni.
 • Fájdalomterápia. A fájdalomterápia lényege a különféle fájdalmak kiváltó okának felderítése, és megszüntetése vagy enyhítése, az idegrendszerben rögzült fájdalomérzet „kioltásával”. A terápia alkalmas a mozgásszervi fájdalmak kezelésére, illetve a további elváltozások időbeni észlelésére, amely további vizsgálatok, kezelések szükségességére világíthat rá.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha olyan ízületi fájdalmat tapasztalsz, amelynek nem azonosítható a kiváltó oka - például nem baleseti vagy sportsérülés - illetve, ami nem múlik el néhány nap alatt, továbbá erős fájdalommal, duzzanattal, a bőr pirosodásával, melegedésével jár.

Szintén orvoshoz kell fordulni, ha az ízületi fájdalom olyan mértékű, hogy az gátolja a mozgást és a mindennapi teendők ellátását.

Megelőzhető-e az ízületi fájdalom?

Az ízületi fájdalmak kiváltó oka többféle lehet, de az alábbiakkal késleltethetjük vagy megelőzhetjük a krónikus ízületi fájdalmak megjelenését:

 • rendszeres testmozgás, kímélő sport (például úszás)
 • egészséges, mértékletes táplálkozás
 • helyes testtartás

Összegzés

Az ízületi fájdalom jelentkezhet hirtelen, akut módon, például baleset vagy sportsérülés eredményeként, de kialakulhat hosszú idő alatt is, helytelen testtartás vagy túlsúly miatti kopás következtében is. Emellett, bizonyos autoimmun betegségek és gyulladások is befolyásolhatják az ízületek működését, ami fájdalommal járhat.

A kezelés az adott ízületi fájdalom típusától függ: más-más kezelési módszer javasolt egy sportsérülés és egy gyulladás esetén. Ha az ízületi fájdalom nem múlik el pár napon belül, mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni, addig pedig a vény nélkül kapható Algoflex Izom + Ízület kapszula segíthet a hatékony fájdalomcsillapításban.

MAT-HU-2300941 (2023.08.08.)

Algoflex termékcsalád tagjai

 • Találatok száma: 5

 • Találatok száma: 3

 • Találatok száma: 1

 • Találatok száma: 1