IZOMFÁJDALOM

Tudnivalók az izom-
fájdalomról

A testünk az izmok fájdalmával jelzi, ha valami nincs rendben. Gyakran ez csak azért van, mert túlhajtottad magad, azonban az izomfájdalomnak más oka is lehet, ezért fontos, hogy odafigyelj a tested jelzéseire.

Tudnivalók az izomfájdalomról

Ebben a cikkben:

Milyen fajtái vannak az izomfájdalomnak?

Az izomfájdalom a tested különböző részeit különböző mértékben érintheti. A fájdalom mértéke esetenként és egyénenként eltérő lehet, de akadnak közös tényezők. Az izomfájdalom lehet tompa és állandó, vagy vissza-visszatérő, éles, szúró érzés. Lehet, hogy az egész testedet érinti, de lehet, hogy csak bizonyos testrészeidben jelentkezik. Az izomfájdalmat okozhatja sérülés, fertőzés, de akár betegség is.

Sportolásból és nem sportolásból fakadó izomfájdalmak közötti különbségek

A sportolásból fakadó izomfájdalom lehet hirtelen baleset, helytelen technika, elégtelen bemelegítés vagy túlhajszolás, túlfeszítés eredménye is. A nem sportból fakadó izomfájdalom háttere összetettebb, mivel többféle kiváltó oka lehet, ezért érdemes részletesebben is foglalkozni vele.

 • Fertőzés és betegség. Az olyan autoimmun tünetegyüttesek, mint a sclerosis multiplex vagy a lupus, illetve az olyan betegségek, mint a megfázás vagy az influenza is okozhat izomfájdalmat.
 • Sérülések. A törött csontok, a meghúzódott vagy megrándult izmok és inak, illetve az ínhüvelygyulladás is állhat az izomfájdalom hátterében. Hasonló sérüléseket akár a sportolás, az edzés, de akár a mindennapos tevékenységek során is szerezhetsz.
 • Gyógyszerek. Bizonyos daganatos betegségek, magas vérnyomás vagy koleszterinszint kezelésére szolgáló gyógyszerek izomfájdalmat idézhetnek elő.
 • Stressz, fáradtság és izomfeszülés. Ha mindennap órákat töltesz a számítógép előtt, valószínűleg nem ismeretlen számodra az időről időre jelentkező váll- és hátfájdalom.
  Nem kell élsportolónak lenni, vagy rengeteget túlórázni ahhoz, hogy az izomfájdalom megjelenjen az életedben. Ha a szabadidődben szívesen játszol számítógépes vagy videojátékokat, valószínűleg már tapasztaltál időnként izomfájdalmat. Az ismétlődő terhelésekkel járó sérülések, a kéztőalagút-szindróma, illetve a helytelen tartásból fakadó hát-, derék- és nyakfájdalom komoly hatással lehetnek a gamerekre.

Hogyan függ össze az izomfájdalom az ízületi fájdalmakkal?

Az ízületek a csontjaink közti kapcsolatot alkotják, ezek teszik lehetővé, hogy mozgassuk a csontjainkat. Az izmok a megfelelő irányba húzzák az ízületeket, lehetővé téve a mozgásunkat. Ha az izmaink megsérülnek, ez hatással lehet az ízületeinkre és fordítva.

Az izomfájdalom gyakran izomgörcsökkel is jár, ezért az enyhítése érdekében folytatni kell az adott testrész mozgatását. Az ízületi fájdalom gyakran duzzanattal jár, általában mélyen a testben - gyakran az izmok alatt - alakul ki, ezért akár pihenés közben is érezhető, szemben a csak mozgás során érezhető izomfájdalmakkal.

Mi okozza az izomfájdalmat?

Az izmok fájdalmának többféle apró oka lehet a sérülésen és a fertőzésen túl. Az izomfájdalmat okozhatja:

 • a krónikus fáradtság szindróma
 • a koronavírus (covid-19)
 • a pajzsmirigy nem megfelelő működése
 • a Lyme-kór
 • az ismétlődő terheléssel járó sérülés
 • a reumás ízületi gyulladás
 • a rándulások és feszülések
 • a csontritisz

Látszólag ok nélküli izomfájdalom

Az izmaink néha, látszólag mindenféle ok nélkül kezdenek sajogni. Ha nem sérültél meg és nincs semmilyen vonatkozó betegséged, ez elég meglepő lehet.

Ha minden más sérülést és betegséget ki tudsz zárni, az izomfájdalmat okozhatják az alábbiak is:

 • helytelen táplálkozás
 • kiszáradás
 • alváshiány
 • mozgáshiány
Ha ezek ellenére sem tudod, hogy miért érzel hirtelen fájdalmat, érdemes konzultálni az orvosoddal. A látszólag ok nélkül jelentkező izomfájdalom ugyanis akár örökletes, rejtett vagy eddig nem diagnosztizált problémákat is jelezhet.

Izomfájdalmak enyhítése

A kellemetlen izomfájdalmak lelassíthatnak a mindennapokban, ezért érdemes felkészülni az érkezésükre, akár gyógyszeres, akár házi praktikákkal. Hasonló esetekben jól jön az ibuprofén tartalmú Algoflex Izom + Ízület kapszula, amely folyamatosan adja le a hatóanyagot, így akár egész napon át nyújtja a fájdalomcsillapító hatást.

Hogyan enyhíthető az izomfájdalom gyógyszer nélkül?

Gyógyszer nélkül is tehetsz az izomfájdalom ellen, például az alábbi megoldások hatékonyan csökkentik a gyulladást és serkentik a vérkeringést:

 • pihenés
 • jegelés vagy más módon történő hűtés
az érintett izmok felpolcolása

Mikor forduljunk orvoshoz izomfájdalom esetén?

Ha szélsőséges izomgyengeséget tapasztalsz, amit esetleg magas láz, nyakmerevség, légzési nehézségek vagy szédülés kísér, azonnal kérj sürgősségi ellátást.

Az életet nem veszélyeztető fájdalmak esetén keresd a háziorvosodat, de a gyógyszerészedtől is kérhetsz tanácsot a tüneteid ellátására. Ha az izomfájdalom nem enyhül az otthoni módszerek hatására, vagy új gyógyszer használata esetén is fennáll, illetve, ha a fájdalmat okozó izom környékén vörösséget vagy duzzadást észlelsz, hívd a háziorvosodat.

Elképzelhető, hogy az otthoni módszerek orvosi és gyógyszeres segítség nélkül is enyhítik a fájdalmakat. A pihenés, a jegelés vagy egyéb hűtés, és a felpolcolás gyakran akár pár nap alatt segítenek.

Melyik orvos kezeli az izomfájdalmat?

Mindig a háziorvosodnál kezdj, ő segít majd megfelelő szakorvost találni. A vázizomzat működésével kapcsolatban az ortopédorvosok a legtájékozottabbak. A fizikoterapeuták segíthetnek a sérülést vagy a műtétet követő rehabilitációban, de akár egyénre szabott edzésterv összeállításában is.

Hogyan előzhető meg az izomfájdalom?

Az életmódod, a tartásod, a mozgásod és az általad űzött sportok fontos szerepet játszanak az izomfájdalom megelőzésében. Például, sokat számít, ha az edzések előtt alaposan bemelegítesz és lenyújtasz. Fontos, hogy hagyj elég időt a bemelegítés során és a sportolást követően is, hogy az izmaid megfelelő állapotba kerüljenek. A megfelelő hidratálás is kritikus fontosságú.

Ha edzésre, mozgásra kerül a sor, tartsd fejben az alábbiakat:

 • használj megfelelő tartást biztosító sportcipőt, talpbetétet
 • beton vagy aszfalt helyett puhább felületeken - például füvön – mozogj és fuss
 • az olyan kímélő mozgásformák, mint az úszás vagy a kerékpározás segíthetnek az izmaid regenerációjában

Összegzés

Az izomfájdalom többféle okból is jelentkezhet, például stressz, túlzott edzés vagy betegség. A testünk öngyógyító rendszere keményen dolgozik a fájdalom enyhítésén, de az Algoflex termékcsaládnak köszönhetően te is hozzájárulhatsz az öngyógyító folyamat felgyorsításához. Az Algoflex Izom + Ízület kapszula enyhíti a fájdalmadat és segít a gyorsabb gyógyulásban, hogy a tested többre legyen képes.

Gyakori kérdések az izomfájdalomról

Mi okozza az izmok fájdalmát?

Többféle oka is lehet, ha izomfájdalmat érzel. Az izmok feszülése, a stressz, a túlhasználat és a kisebb sérülések jelentik az izomfájdalom leggyakoribb okait.

Az izomfájdalom másik típusa a szisztémás izomfájdalom. Ha az egész testedben jelentkező izomfájdalmat tapasztalsz - amilyet például influenza esetén is érezhetsz - ezt szisztémás izomfájdalomnak nevezik. A kiváltó oka általában valamilyen fertőzés, betegség vagy gyógyszer mellékhatása.

Mikor kell aggódni az izomfájdalom miatt?

Ha az otthoni kezelési módszerek pár napon belül nem enyhítik az izomfájdalmat, érdemes orvoshoz fordulni és szakértő segítségét kérni.

Emellett, ha az izomfájdalom gátol a mindennapi tevékenységedben, ha lázas vagy, ha a fájdalmat okozó izom környékén vörösséget vagy duzzanatot észlelsz, akkor is fordulj a kezelőorvosodhoz.

Hogyan kezelhető az izomfájdalom?

Otthoni, házi módszerek:

 • pihenés, a fájdalmas testrész felpolcolása
 • jegelés vagy hűtés az izmok gyulladásának csökkentésére
 • melegítés a vérkeringés fokozására (érdemes a hűtést és a melegítést váltogatni, a legjobb eredmények érdekében)
 • meleg fürdő vagy zuhany
 • megfelelő testtartás gyakorlása
 • vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (a gyógyszerészed segít a megfelelő készítmény kiválasztásában)

Az Algoflex Izom + Ízület kapszula kiváló, vény nélkül kapható megoldást jelente az izomfájdalom csökkentésére. Az Algoflex Izom + Ízület retard kapszula folyamatosan adja le a hatóanyagot, így akár egész napon át nyújtja a fájdalomcsillapító hatást.

Melyek az izomfájdalom leggyakoribb tünetei?

A fájdalom helyszínén megjelenő horzsolás, duzzanat vagy vörösödés. Az izomgyengeség, illetve, ha bizonyos izmokat nem tudsz használni, szintén lehetnek az izomfájdalom tünetei. Érzékelhetsz fájdalmat az izom használata, de akár pihenés közben is.

Mennyi ideig tart az izomfájdalom?

A normál izomfájdalom általában edzés vagy más, megterhelő fizikai aktivitás után jelentkezik, ez általában pár napon belül elmúlik, főleg, ha valamilyen otthoni módszerrel vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval kezeled.

Ha ennél hosszabb időn át tartó izomfájdalmat tapasztalsz, vagy ha arra gyanakszol, hogy megsérültél, fordulj a kezelőorvosodhoz.

Mitől merevednek meg az izmok?

A túlhasználat gyakori oka az izommerevségnek, de néha akkor is előfordulhat, ha az adott izomcsoportot nem mozgatod át megfelelően - például, ha hosszabb időn keresztül ülő életmódot folytatsz. Az izommerevség azoknál is gyakran előfordul, akik nem sportolnak rendszeresen - ezt tapasztalhatod, ha hosszabb idő után először látsz neki az edzésnek.

Az elektrolitok egyensúlyának felborulása vagy más kiváltó ok, például emésztési probléma vagy az endokrin rendszer zavara is okozhatja az izmok merevségét.

Milyen hiánybetegségek okozhatnak izomgörcsöket?

A magnéziumhiány gyakran jár izomgörcsökkel. A magnézium tartalmú táplálékkiegészítők segíthetnek, de alkalmazásuk előtt mindenképpen kérd a kezelőorvosod tanácsát!

A videojátékok okozhatnak izomfájdalmat?

Teljes mértékben. A rossz tartás és a mozgás hiánya sokféle problémát okozhat a vázizomzat működésében, hosszú ideig tartó játék után pedig jelentkezhet izomfájdalom, de a nyak, a hát, a derék és a váll fájdalmairól is gyakran beszámolnak a játékosok.

Az ilyen jellegű izomfájdalom megelőzésének kulcsa, hogy rendszeresen tarts szünetet játék közben. Óránként pár percre állj fel és sétálj körbe a lakásban, hogy a tested és a szemed pihenhessen egy kicsit.

MAT-HU-2300938 (2023.08.08.)

Algoflex termékcsalád tagjai

 • Találatok száma: 5

 • Találatok száma: 3

 • Találatok száma: 1

 • Találatok száma: 1