FEJFÁJÁS CSILLAPÍTÁSA

Mit tehetünk fejfájás ellen?

Lehet enyhe, lehet migrénes - a fejfájás már évezredek óta gyötri az emberiséget. A következő cikkben összeszedtük, hogy hányféle módon lehet ellene felvenni a harcot. Ne hagyja, hogy a fejfájás elrontsa a napját!

Fejfájás csillapítása

Ebben a cikkben:

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók fejfájásra

A fejfájás enyhítésére gyakran alkalmazott gyógyszerek egyik csoportja a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint például az ibuprofén, ami az Algoflex hatóanyaga is. Ezek a gyógyszerek a gyulladás csökkentésével és a fájdalomkeltő anyagok termelődésének blokkolásával hatnak, vagyis így enyhítik a fejfájást. Ezek könnyen hozzáférhetőek vény nélkül, és általában sok ember számára megoldást jelentenek a fejfájás csillapítására.

Súlyosabb fejfájás esetén gyakran triptánokat írnak fel az orvosok. A triptánok az erek összehúzódásával és az agyban lévő fájdalomérző pályák blokkolásával hatnak. Bizonyítottan rendkívül hatékonyan enyhítik a migrén tüneteit, például a lüktető fájdalmat, a hányingert, valamint a fény- és hangérzékenységet.

A gyógyszerek létfontosságú szerepet játszanak a fejfájás enyhítésében azáltal, hogy a kiváltó okokat és tüneteket célozzák meg. A vény nélkül kapható NSAID-októl kezdve a vényköteles triptánokig és a megelőző gyógyszerekig, ezek a kezelések lehetőségeket kínálnak a különböző típusú és intenzitású fejfájással küzdők számára. A fejfájás biztonságos és hatékony kezelése érdekében azonban elengedhetetlen a gyógyszerek felelősségteljes használata és a szakemberek tanácsának kikérése.

Válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb Algoflex fájdalomcsillapítót! Ezeket a gyógyszereket úgy fejlesztették ki, hogy egy adott típusú fájdalmat a lehető leghatékonyabban csillapítsanak. Az Algoflex Forte Dolo maximális hatóanyag-tartalmának köszönhetően hatékony megoldást jelent fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre. Az Algoflex Duo nemcsak a fájdalmat szünteti meg, de élénkítő koffeintartalmával plusz lendületet is ad. Az Algoflex Rapid kapszula pedig könnyen lenyelhető, és bevétele után az oldott hatóanyag azonnal felszabadul, így gyorsabban hat, mint a hagyományos tabletta.

Egészséges életmóddal a fejfájás ellen

Elsőre talán közhelyes tanácsnak tűnhet az életmódunk megváltoztatása, de az étrendünk átalakításával, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvással, a megfelelő folyadékbevitellel és a stresszcsökkentéssel valóban sokat tehetünk a fejfájás ellen.

Átgondolt táplálkozás

Nemcsak a fejfájásod enyhítésért teszel sokat, hanem az egészségedért általában is, ha újragondolod az étkezésedet. Először érdemes kiiktatni a fejfájást legnagyobb valószínűséggel kiváltó élelmiszereket, vagyis az olyan magas feldolgozottságú élelmiszereket, mint a koffein, a csokoládé, az érlelt sajtok, a magas nitráttartalmú feldolgozott húsok, a magas cukortartalmú élelmiszerek, a glutén és az alkohol. Ehhez mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

Minőségi alvás

Az egyik legjobb hír a fejfájástól szenvedőknek, hogy a megfelelő minőségű alvás is sokat segíthet a fejfájás elkerülésében. Találd meg a saját alvási ritmusodat, hiszen minden ember más és más. Valakinek elengedhetetlen a 8 óra alvás, de vannak olyanok is, akiknek nincs szüksége ennyi pihenésre. Ha például horkolsz, beszélj szakemberrel az alvási apnoéról, amely szintén kiválthatja a fejfájást. A nyugodtabb alvás érdekében lefekvés előtt mindenképp ajánlott kerülni a digitális eszközök használatát.

Stresszmentes életmód

Nehéz elkerülni, mégis érdemes - ez a stressz, ami sajnos nemcsak a lelkünket, de a testünket is meg tudja betegíteni. A fejfájás egyik forrása is lehet, így - ha sikerül az kiiktatni a stresszes tényezőket a napodból - máris sokat tettél a fejfájás ellen (is).

Nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás

Nem feltétlenül szükséges gyógyszereket szedni a fejfájás enyhítésére. Az alábbi módszerek kiváló alternatív megoldást jelentenek a fájdalom ellen.

 • Akupunktúra. A feszültség és a migrénes fejfájás enyhítésére is alkalmas módszer, amit viszont ne otthon próbálj ki, hanem bízd szakemberre.
 • Biofeedback. A biológiai visszacsatolás során egy úgynevezett biofeedback készüléket használnak a váz- és izomfeszültség megfigyelésére és monitorozására. Nagyon leegyszerűsítve: megtanítják a páciensnek, hogyan lazítsa el a megfelelő izmait.
 • Relaxáció. A relaxációs technikák csökkenthetik a stressz tüneteit, beleértve a fejfájást is: nagyon kevés idő, akár napi 10 perc is elég a relaxáció gyakorlására.
 • Masszázs, fizikoterápia. Szintén hatékony, nem gyógyszeres fejfájás-csillapító módszer, ahol feszültség okozta fejfájás esetén a gyógytornász ellazítja és feloldja az izmokat, megszüntetve a fájdalmat okozó feszültséget. Kevesen tudják, de például a rossz testtartás is okozhat fejfájást, és egy fizikoterapeuta segíthet ennek a kezelésében is.

Kiegészítő praktikák és házi gyógymódok

Az előző részben tárgyalt módszerek mellett néhány egészen egyszerű, kiegészítő kezeléssel is enyhíthetjük a fejfájás okozta kellemetlenségeket.

 • Gyógytea. Jó kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésnek a fejfájásos időszakban. A gyömbértea, a kamillatea vagy a borsmentatea, segíthetnek csökkenteni az enyhébb fejfájás tüneteit.
 • Illóolaj. A borsmentaolajban lévő mentol csökkenti a fájdalmat, a borsmenta pedig megnyugtatja az idegrendszert is, anélkül, hogy elálmosítana.
 • Borogatás. A fejfájás enyhítésére jó lehet a hideg vagy meleg borogatás. Próbáld ki, hogy neked melyik hőmérsékletű borogatás válik be a gyógyszeres kezelés mellett!

Fejfájás triggerek és elkerülő stratégiák

A fejfájást nagyon sok tényező válthatja ki - például bizonyos ételek, alkohol, kávé, erős fény, erős illatok, stressz, dohányzás vagy nem megfelelő étkezés. Ugyanakkor azt csak mi magunk tudjuk megállapítani, hogy nekünk mi okoz fejfájást. Vagyis ahhoz, hogy ezt biztosan tudjuk, figyeljük meg magunkat! Ennek a legegyszerűbb módja egy fejfájásnapló készítése. A mindennapokban nagy feladatnak tűnhet egy ilyen fejfájásnapló készítése, de már egy hónap után vissza tudod nézni az adatokat, és abból - akár az orvosoddal együtt - meg lehet találni a fejfájásod kiváltó okait. Jegyezd fel egy hónapon keresztül a naptáradba, hogy mikor fájt a fejed, milyen erősséggel, milyen hosszú ideig tartott, milyen gyógyszereket vettél be rá, és hogy milyen módszerekkel próbálkoztál a fejfájásod csillapításában. Egy megjegyzés rovatba pedig írd be, hogy aznap milyen állapotban voltál, ld. menstruáció, stresszes munkahelyi szituáció stb.

Mikor forduljunk a fejfájással orvoshoz?

Akkor érdemes időpontot kérned orvosodtól, ha a szokásosnál gyakrabban fordul elő fejfájás, ha nem igazán használnak a vény nélkül kapható gyógyszerek, és ha a fejfájás akadályoz a napi életviteledben. Nagyon súlyos esetekben előfordulhat, hogy a fejfájás súlyos állapot, például stroke, agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás tünete. Ha azt tapasztalod, hogy elképesztően nagy a fájdalom, ezt magas láz is kíséri, valamint zsibbadást és gyengeséget is érzel a test egyik oldalán, esetleg mozgási - és látási zavarok is vannak, azonnal fordulj orvoshoz vagy hívj mentőt!

A fejfájás kivizsgálása

A fejfájásnak nagyon sok oka lehet, például magas vérnyomás vagy a szemünk betegsége is okozhatja. Ezért a kivizsgálás egy alapos kikérdezéssel kezdődik, hogy a szakember el tudja dönteni, milyen további vizsgálatokat - nyaki gerinc röntgen, koponya CT/MR, esetleg fogászati vagy szemészeti, fül-orr-gégészeti, rheumatológiai és/vagy neurológiai - javasol a fejfájás okának a kiderítésére.

Összegzés

Gyszeres kezelés mellett nagyon sok lehetőséged van a fejfájás csillapítására. Érdemes kipróbálni első körben a számodra legegyszerűbbnek tartott módszert, például egy-egy gyógytea elkortyolgatását. Ha pedig már a mindennapi életedet akadályozza egy erős fejfájás, mindenképpen érdemes az életmódodon is változtatni és/vagy szakemberhez fordulni.

MAT-HU-2300940 (2023.08.08.)

Algoflex termékcsalád tagjai

 • Találatok száma: 5

 • Találatok száma: 3

 • Találatok száma: 1

 • Találatok száma: 1