FEJFÁJÁS

Hol jelentkezhet a fejfájás? – Okok és kezelési útmutató

Egy, a közelmúltban elkészült kutatás szerint a világ lakosságának 52 %-a szenved a fejfájástól. A különféle fejfájástípusoknak változatos okai lehetnek, amit fontos kideríteni a kezelés és a megelőzés hatékonysága érdekében.

A fejfájást annak helye, súlyossága és időtartama szerint lehet osztályozni. Ez nem csak a típus megállapításában segít, de a kezelés és az ezt követő lépések meghatározásában is. Az alábbiakban találsz egy fejfájástérképet is, hogy jobban megértsd, mit jelent a fejfájás pozíciója, ez alapján pedig tanácsokat is kaphatsz, hogyan kezeld a fejfájás eltérő kiváltó okait.

Fejfájás Térkép

Ebben a cikkben:

Fejfájástérkép

Mit mutat a fejfájástérkép?

Fejfájás esetén a fájdalom eltérő helyeken jelentkezhet: a szemgolyók mögött, a homlok körül, a halánték egyik oldalán vagy a tarkónál. A fájdalom elhelyezkedése segíthet megállapítani, hogy milyen típusú fejfájással van dolgod, és ennek tudatában az orvosoddal együtt megfelelő döntéseket hozhattok a kezelésedről

Mi az oka a homlokon tapasztalt fejfájásnak?

A homlok a fejünk egyik legkevésbé érzékeny része, mégis gyakran előfordul, hogy innen sugárzik ki a fájdalom. Ez a fájdalom jelentkezhet a homlokon vagy a szemek felett. Szélsőséges esetekben ennél is jobban kiterjedhet, jobban, mint egy sima homloki fejfájás.

Elsődleges fejfájás

Az elsődleges fejfájás - mint a tenziós fejfájás vagy a migrén - más kiváltó okoktól függetlenül jelentkezhet, azaz nem fizikai sérülés vagy betegség okozza.

Az alábbi típusú elsődleges fejfájások érinthetik a homlok területét:

 • Tenziós fejfájás. Általában a homlokból sugárzik ki. Ez a fejfájástípus általában enyhe nyomásként kezdődik és fokozatosan „növekszik″ a tarkó irányába. A tenziós fejfájás 30 perctől akár több napon át is tarthat.
 • Cluster fejfájás. Intenzív fájdalomérzettel jár, amely clusterekben (hullámokban) jelentkezik, a fej egyik oldalán intenzívebben. Általában a szem környékéről indul, 15 perctől akár 180 percig is tarthat.
 • Migrén. Az enyhétől a súlyosig terjedő fájdalommal jár, általában 4-72 órán keresztül tart és a homlok felső részénél kezdődik. A típustól függően a migrénesek három fázison mehetnek át (aura nélküli migrén), de előfordulhat négy fázis is (aurás migrén). Gyakran kíséri hányinger, letargia, gyengeség és érzéki csalódás.

Másodlagos fejfájás

A másodlagos fejfájást fizikai sérülés vagy valamilyen betegség okozza. A gyakori kiváltó okok között szerepel az arc- vagy orrüregek gyulladása, az influenza, az alkoholmérgezés vagy az agyi sérülés.

A másodlagos fejfájás típusai:

 • Óriássejtes artériagyulladás. Akkor alakul ki, ha a feji artériák - főleg a halánték környékén - begyulladnak. A fejfájás okának felderítése segítheti az orvosodat abban, hogy feltárja ennek a tünetegyüttesnek az okait.
 • Szinuszos fejfájás. Az emberi koponyában több olyan üreg található, amelyek könnyen begyulladhatnak betegség vagy allergia miatt. Ez a szemek fölött és a homlokon jelentkező fájdalommal jár. A szinuszos fejfájás általában tompa fájdalomként, nyomásként jelentkezik, de kísérheti a szemek, az orr, illetve a homlok mögötti telítettség érzése is. Ilyenkor az arcunk érzékenyebbé válhat az érintésekre is.
A másodlagos fejfájás sajátossága, hogy a kiváltó gyulladás enyhülése esetén is fennmarad a hatása.

A homloktáji fejfájás csillapítása

A fejfájást jellemzően fájdalomcsillapítóval lehet kezelni, azonban, ha a fájdalom nem múlik el 3 napon belül, feltétlenül fordulj orvoshoz. A háziorvosod fel tudja tárni, hogy a fejfájást valamilyen betegség okozza-e, és tanácsokat is tud adni a fájdalom enyhítésére. Ez történhet gyulladáscsökkentővel, influenza elleni készítménnyel, köptetővel vagy antihisztaminnal - ha a szinuszaid be vannak gyulladva. Ha a homloktáji fejfájást migrénes roham okozza, amelynek intenzív kísérő tünetei vannak, orvos által felírt gyógyszerre lehet szükség.

A fej hátsó részén tapasztalt fejfájás okai

A fej hátsó részén, a tarkó tájékán jelentkező fájdalom vizsgálata különösen fontos, mivel ez akár komoly gerincproblémákat is jelezhet.

Elsődleges fejfájás

A fej hátsó részén jelentkező fájdalom általában U-alakú, glóriára emlékeztető területet érint a fejen, a kiváltó oka pedig jellemzően az elsődleges tenziós fejfájás.

Másodlagos fejfájás

 • Nyakszirti neuralgia/tarkófájdalom. A koponya hátuljából kisugárzó, akár a homlokot és a halántékot is érintő fejfájást jellemzően nyakszirti neuralgia okozza. Ennek oka sokszor a nyaki idegek becsípődése vagy gyulladása, esetleg sérülése. Idővel a fájdalom áthúzódhat a homlokra, a szemek környékére, de akár a nyak fül mögötti részeire is. A fájdalomérzet általában hirtelen, szúró, égő vagy lüktető érzést okoz.
 • Spontán intrakraniális hipotenzió. Ez a tünetegyüttes az agyi-gerincvelői folyadék alacsony szintje miatt alakul ki, de a lecsökkent agyi aktivitással is összefügghet.
 • Nyaki gerinc eredetű (cervikogén) fejfájás. Ez a típus általában féloldali fájdalommal jár, ami a nyakszirt környékén a legintenzívebb. Mivel csak a fej egyik oldalán jelentkezik, könnyű összetéveszteni a migrénnel.

A hátul jelentkező fejfájás csillapítása

A fej hátsó részén jelentkező fejfájás csillapításához mindenképpen konzultálj a kezelőorvosoddal.

Mi okozza a halántéktájéki fejfájást?

A halánték környéki fejfájás az egyik leggyakoribb panasz a páciensek körében. Néha akár öntudatlanul is megnyomkodjuk vagy masszírozni kezdjük a halántékunkat, ha ebben a régióban fájdalmat érzünk. A halántéktájéki fejfájásokat gyakran izomfeszültség vagy a halántékot érő nyomás váltja ki - utóbbi előfordulhat a szemek megerőltetése miatt is.

Elsődleges fejfájás

Tipikus kiváltó ok lehet a tenziós fejfájás, ami általában tompa, nem lüktető fájdalomként jelentkezik, és 30 perctől akár egy héten át is tarthat. A migrén szintén gyakori oka a halántéktájéki fájdalomnak vagy nyomásnak. A migrénes rohamok akár súlyos tünetekkel is jelentkezhetnek, akár 72 óráig is tarthatnak és idővel visszatérhetnek.

Másodlagos fejfájás

A halánték artériáinak gyulladása érzékenységet okozhat ezen a területen. Ezt óriássejtes artériagyulladásnak is hívják. Ha ez a terület érzékenyebbé válik, vagy a nyomásra fájdalommal reagál, fontos azonnal orvoshoz fordulni, hogy elkerüld a fájdalom kiterjedését vagy áthúzódását a szemekre.

A halántéktájéki fejfájás csillapítása

A halántéktájéki fejfájás gyakran orvosi kezelést igényel, mivel a visszatérő fájdalmat okozhatja több idegpálya vagy izomcsoport gyulladása, de betegség is. Attól függően, hogy a bal vagy a jobb halántékot érinti a fejfájás, a kezelés is eltérő lehet.

A halántéktájéki fejfájás leggyakoribb kezelési módjai:

 • vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és izomlazítók
 • receptre felírható gyógyszerek (antibiotikumok)
 • relaxáció (gyógymasszázs, meditáció, mindfulness)
 • életmódváltás (egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás)
Az állkapocs, a fogak vagy a fülek, illetve a környező ízületek és a fogak helytelen pozíciója is szerepet játszhat a fejfájásban, ezért ezeket mindenképpen számításba kell venni vagy egyenként kezelni a halántéktájéki fejfájás enyhítése érdekében.

Az egyoldali fejfájás okai

Bizonyos esetekben a fejfájás a fej egyik oldalán intenzívebben jelentkezhet, mint a másikon, de az is előfordulhat, hogy csak a fej egyik oldalán érzékelhető.

Elsődleges fejfájás

Attól függően, hogy a fej bal vagy jobb oldalán jelentkezik, a fejfájást több dolog is kiválthatja:

 • Migrén. Tipikusan csak az egyik oldalon, például a fej vagy a homlok jobb oldalán jelentkezik. Ennek a krónikus fejfájástípusnak egyik alfaja az úgynevezett hemicrania continua, amely során akár három hónapon keresztül is fennállhat bizonyos szintű fájdalom.
 • Cluster fejfájás. A jellemző tünetei közé tartozik az arc vörösödése, az izzadás, a könnyezés vagy a vörös szemek - még az egyoldalú esetekben is.
 • Paroxizmális hemicrania. Ez a fejfájástípus jóval ritkább, mint az összes többi, naponta akár több roham is jelentkezhet. A fej egyik oldalán jelentkező szúró vagy égető fájdalom mellett influenzára hasonlító tünetek - folyó orr, verejtékezés - is előfordulhat.

Másodlagos fejfájás

A korábban érintett másodlagos fejfájástípusok egyoldalú fájdalmat is gerjeszthetnek, köztük a véredények óriássejtes artériagyulladásból fakadó gyulladásával, és a gerinc problémáiból fakadó (cervikogén) fejfájással. Az egy oldalon jelentkező másodlagos fejfájások között tartjuk számon a poszttraumás fejfájást is, amelyet fizikai aktivitás válthat ki.

Az egy oldalon jelentkező fejfájás csillapítása

Ha a fejed egyik oldalán érzel fájdalmat, az ibuprofén tartalmú, vény nélkül kapható Algoflex-készítmények segíthetnek, de ha a tüneteid pár napnál tovább tartanak, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Fül mögött jelentkező fejfájás okai

A fül a testünk egyik legérzékenyebb része, ezért néha előfordulhat olyan fejfájás, amely a fül mögött alakul ki.

Elsődleges fejfájás

Az idegek becsípődése a test bármely részén komoly fájdalmat okozhat. A fejfájás esetén azonban a fájdalom a nyakból kisugározva elérheti a füleket és az állkapcsot. A fájdalom lüktető érzésként jelenhet meg a fej hátsó részén vagy a fül mögött. Gyakori, hogy az ilyen jellegű fájdalom a nyakból indul és felfelé terjed.

Másodlagos fejfájás

A fül mögött jelentkező fejfájást emellett okozhatják az alábbiak:

 • Középfülgyulladás, amely a középfül kezeletlen fertőzéséből fakadó gyulladás
 • az állkapocsízület funkcionális zavara (rágóizomgörcs, szájzár, sérült véredények), ami annak helytelen pozíciójából, sérüléséből vagy artritisz általi károsodásából ered
 • Fogproblémák, mint például a tályogos vagy beütődött fog, ami a fül mögötti fájdalom és fejfájás kiváltó oka lehet.

A fül mögötti fejfájás csillapítása

A kezelés a fájdalom okától függ. Az idegbecsípődést például lehet kezelni fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentőkkel, vagy akár helyi idegi blokkolókkal vagy izomlazítókkal is. Bizonyos kiegészítő terápiák - mint a gyógymasszázs - is segíthetnek. Azonban, mivel sokféle kiváltó ok lehet, amelyek specifikus kezelést igényelnek, fontos, hogy konzultálj a kezelőorvosoddal, hogy megtaláljátok a számodra hatékony módszert.

Az egész fejet érintő fejfájás okai

Ha a fejfájás központját nem lehet azonosítani, ha a fájdalom „vándorol”, vagy egy pontból az egész fejbe sugárzik ki, általános fejfájásról beszélhetünk.

Elsődleges fejfájás

 • A tenziós fejfájás fokozatosan terjed egy pontból az egész fejre.
 • Bár a migrén gyakran a fej egy kisebb részéből - általában a szemek mögül vagy a halántékból - indul, ez a betegség általában a fej egyik oldalára helyez nyomást és okoz fájdalmat. A migrént a kísérő tünetek miatt könnyen meg lehet különböztetni a más típusú fejfájásoktól.

Másodlagos fejfájás

Ha az egész fejet érintik, az alábbiak számítanak másodlagos fejfájásnak:

 • Fertőzés utáni fejfájás. Az influenza, a megfázás, de akár a koronavírus is okozhat ilyen típusú fájdalmat.
 • Fizikai sérülésből fakadó fejfájás. A koponya vagy az agy sérülése okozhat az egész fejet érintő fejfájást.
 • Agyi betegségek. Olyan betegségek mint például az agyhártyagyulladás, a sztrók és az agyi tumor okozhat ilyen jellegű fejfájást.

Az egész fejre kiterjedő fejfájás csillapítása

Mint más típusú fejfájások esetében is, ha a fájdalom a fej közepére koncentrálódik, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. A fájdalom súlyosságától függően a szakorvos infúziót, idegi blokkolót vagy úgynevezett triggerpont-terápiát javasolhat.

Azonban, az ilyen esetekben a legfontosabb a kiváltó ok felderítése, ami további vizsgálatokat jelenthet.

A fejfájás típusától és helyétől függetlenül az egyik leghatékonyabb kezelési módot a vény nélkül kapható Algoflex-termékek jelentik. A leggyorsabb enyhülést az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula biztosítja, amelynek oldott hatóanyaga azonnal felszabadulva csillapítja a fájdalmat. Az Algoflex Duo 400mg/100mg filmtabletta a fájdalmat hatékonyan csillapító ibuprofen mellett egy kis koffein segítségével biztosítja a lendületet a naphoz, az Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta pedig maximális hatóanyag-tartalmával nyújt megoldást a fájdalmak és gyulladások ellen.

Miért fontos meghatározni a fájdalom típusát?

A fájdalom és a kísérő tünetek sokat elárulhatnak a kiváltó okokról.

 • Tompa nyomásként jelentkező fájdalom. Ha úgy érzed, hogy egy láthatatlan kéz folyamatosan nyomja a fejedet és a fájdalomérzeted olyan, mintha egy szíjat szorítanának a fejed köré, a fej pedig érzékeny az érintésre, jó eséllyel tenziós fejfájásról van szó. Ennek a fejfájástípusnak olyan kiváltó okai lehetnek, mint a stressz, az alváshiány, a másnaposság, a hormonális változások, a kiszáradás, a napszúrás, de akár a légnyomás jelentősebb változása is előidézheti.
 • Fájdalmas nyomásérzékenység. A terület környékén lévő szervek, idegek vagy véredények gyulladása okozhat szinuszos fejfájást vagy migrént.
 • Hosszan tartó, pulzáló fájdalom. Néha ezt a fejfájástípust hányinger és látás- vagy egyéb érzékváltozás kíséri. Ez a fajta fejfájás lehet migrén vagy szinuszos fejfájás eredménye. Emiatt a kísérő tünetek alapján lehet pontos diagnózist felállítani.
 • Éles fájdalom. Ha úgy érzed, mintha egy kést döfnének egy bizonyos pontba, szinte biztos, hogy cluster fejfájással van dolgod. Ezek a rohamok pár perc elteltével alábbhagyhatnak, de néhány napig még újra és újra visszatérhetnek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A választ az adott fejfájás körülményei adják meg. Egy véletlenszerűen jelentkező tompa fájdalom lehet rossz hír, ha gyakran visszatér, ugyanakkor attól is kialakulhat komoly fejfájás, ha nem ittál elég folyadékot a nap során.

Általános tanácsként elmondható, hogy érdemes orvoshoz fordulni, ha a fejfájásod 3 nap elteltével sem enyhül vagy visszatér. Ezzel megbizonyosodhatsz arról, hogy nincs komoly egészségügyi problémád, és szakértő segítséget kaphatsz a megfelelő kezeléshez.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha:

 • idősebb korban új típusú fejfájással találkozol
 • új gyógyszert szedsz és arra gyanakszol, hogy a fejfájást valamilyen mellékhatás okozhatja
 • a nyakizmaid begörcsölnek, vagy ha tompa fájdalmat vagy zsibbadást érzel a karjaidban
 • a fejfájást láz is kíséri
 • a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem elegendőek
 • fejsérülést szenvedtél

Összegzés

Mint látható, a fejfájás típusait elég jól be lehet határolni, azonban fontos észben tartani, hogy ha viszonylag rövid idő - pár nap - elteltével nem enyhül a fájdalom, mindenképpen fordulj a háziorvosodhoz, aki, ha szükséges, további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el.

Gyakori kérdések a nyakfájásról

Mit jelez a fejfájás helye?

Fejfájás helye

Elsődleges fejfájás

Másodlagos fejfájás

Homlok, szemek, arc

Tenziós vagy cluster fejfájás, migrén

Szinusz gyulladás, óriássejtes artériagyulladású

A fej egyik oldala

Migrén vagy cluster fejfájás

Gyulladás a testben, fizikai sérülés

A fej hátsó és/vagy a nyak felső része

Tenziós fejfájás vagy migrén

Kalcium- vagy magnéziumhiány, gerincsérv, gerincferdülés


Hol alakul ki fejfájás az agyban?

Az agyban nincsenek fájdalomreceptorok, így a fejfájás inkább annak a jele, hogy a testünk valamilyen problémát érzékel. A fájdalmat közvetve okozhatják idegek, izmok vagy véredények.

Mi okozza a homloktájéki fejfájást?

Tenziós vagy cluster fejfájás, illetve migrén is kihathat erre a területre. A szemkörnyék vagy a szinuszok gyulladásai is okozhatnak gyakori fájdalomlöketeket.

Milyen típusú fejfájás okoz fájdalmat a halántéknál?

Az óriássejtes artériagyulladás egy olyan betegség, amikor a homloki régió véredényei begyulladnak. Ha a fájdalom nyomásra fokozódik, ez lehet a kiváltó ok. Egyébként, ha a fejfájás inkább a fej egyik oldalára koncentrálódik, valószínűbb a migrén.

A fej hátsó részén jelentkező fejfájás mennyire komoly?

A nyak fájdalma többféle problémára is utalhat, a helytelen testtartástól egyéb, a háttérben meghúzódó betegségig. Ha a fájdalom tartósan fennáll, érdemes valamilyen képalkotó vizsgálatot végezni, hogy ki lehessen zárni a további beavatkozást igénylő tünetegyütteseket.

Normális, ha csak az egyik oldalon fáj a fejem?

A migrénre és a cluster fejfájásra jellemző a féloldali fájdalom, egyéb tünetek mellett. A migrén esetén a kísérő tünetek szintén csak az érintett oldalon jelentkezhetnek (pl. izomgyengeség). Bár ez általában normális, érdemes lehet neurológiai vizsgálatot végezni, hogy az agyi diszfunkciók vagy sérülések kizárhatóak legyenek.

MAT-HU-2300976 (2023.08.18.)

Algoflex termékcsalád tagjai

 • Találatok száma: 5

 • Találatok száma: 3

 • Találatok száma: 1

 • Találatok száma: 1