IDŐJÁRÁS ÉS FRONTOK HATÁSA A FEJFÁJÁSRA

Minden, amit a front-okozta fejfájásról tudni kell

Neked is gyakran megfájdul a fejed, ha változékonyra fordul az időjárás? Nem vagy egyedül. A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalomtípus, a fejfájós emberek harmada számára pedig az időjárási változások jelentik a fejfájás vagy a migrén fő kiváltó okát. Az alábbiakban mindent megtudhatsz a változékony időjárás miatti fejfájások természetéről, és lehetséges kezelésükről.

Minden, amit a front-okozta fejfájásról tudni kell

Ebben a cikkben:

Hogyan hat az időjárás-változás a fizikai jólétünkre?

A légköri nyomás változásai az időjárást is jelentősen befolyásolják, ez pedig különféle változásokat - sőt, változások láncreakciószerű sorozatát - indíthat be a testünkben. A légkör nyomásának változása az agyban kémiai és elektromos változásokat idéz elő, amelyek irritálhatják az idegvégződéseket. Emiatt, amikor a vihar megérkezik, megfájdulhat a fejünk.

Kutatások kimutatták, hogy ez a migréntől szenvedőkre különösen jelentős mértékben lehet hatással, kiválthat egy fejfájós epizódot, de fokozhatja is annak erősségét. Az időjárási változások a migrénes rohamok akár 20 százalékát is okozhatják.

Mi okozza az időjárás által kiváltott fejfájást?

A fejfájást több időjárási tényező is befolyásolhatja, akár azáltal, hogy kiváltja a fájdalmat, akár úgy, hogy fokozza azt. Ilyen tényező lehet a hőmérséklet, a nyomás, a levegő relatív páratartalma és a szél sebessége. Lássuk picit részletesebben, hogy ezek hogyan befolyásolják a fejfájást.

Évszakok

Bár a szezonális fejfájás - vagy migrén - nem hivatalos orvosi diagnózis, tagadhatatlan, hogy sok ember az időjárást hozza összefüggésbe a fejfájásával (a fejfájósok 30 százaléka tartozik ide). Különféle kutatások eltérő összefüggéseket találtak a fejfájás és az időjárási körülmények között, de a forró nyári és a hideg téli időjárás egyaránt okozhat például kiszáradást, ami a fejfájás gyakori előzménye.

Hideg idő

Fagyizás közben előfordulhatott már veled is a „fagyifájás” (brain freeze), amikor fájdalom hasít a fejedbe: ezt a hideg által kiváltott fejfájásnak nevezik. Ilyesmi azonban akkor is előfordulhat, ha semmi hideget nem fogyasztottál, de ki vagy téve az alacsony hőmérsékletnek. A hideg időjárás emiatt okozhat fejfájást, ami pár perctől egy óráig is eltarthat.

Meleg idő

A legfrissebb kutatások szerint a migrénes pácienseknek gyakrabban van szüksége sürgősségi ellátásra kánikula idején. A forróság és a kiszáradás pedig gyakran kéz a kézben járnak, ezért fontos, hogy felismerd a kiszáradás jeleit, és tudd, hogy mivel előzheted meg a hőség által kiváltott fejfájást. Jó ökölszabály, ha már azelőtt elkezdesz vizet inni, hogy megszomjaznál, a szomjúság érzése ugyanis már a kiszáradás egyik előjele.

Szintén fejfájást okozhat, ha túl hosszú időt töltesz a napon, ezért a nyári hónapokban védd magad sapkával, kalappal, ha kimész a szabadba, és próbálj meg minél több időt árnyékban tölteni.

Száraz idő

A száraz időjárás egész évben előfordulhat, otthon és a munkahelyeken pedig a fűtés és a klímaberendezés száríthatja a levegőt. A száraz időjárás során is előfordulhat kiszáradás által kiváltott fejfájás, ami ellen megfelelő hidratálással és párásítással védekezhetsz.

Fronthatás

A frontok olyan légköri képződmények, amelyek a hideg és meleg légtömegek határán alakulnak ki. A frontokat bizonyos meteorológiai paraméterek – mint a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, a szélerősség vagy az ionizáció – egyidejű, hirtelen változásai jellemzik. Az időjárás emberi egészségre gyakorolt hatása jól ismert tény, mára már külön tudományterület foglalkozik ennek kutatásával, ezt bioklimatológiának nevezzük.

Melegfront

A melegfront érkezésekor a hideg légtömeget felváltja a meleg. Emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom, a légnyomás csökken, és a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Mindezek a vérnyomás csökkenéséhez, a pulzusszám emelkedéséhez, esetleg depressziós tünetek, migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek. Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek.

Hidegfront

A hidegfront átvonulásakor a meleg légtömeget hideg követi. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás, és a paraszimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Hatására többek között csökken a vérnyomás, a keringés lassul, a migrénes, reumás jellegű fájdalmak pedig erősödnek. Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek.

Kettős fronthatás

Magyarországra jellemző a kettős fronthatás, amikor hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen. Ezek változatos tüneteket képesek előidézni, mint például a levertség, az ingerlékenység, a nyugtalanság, az alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

Légnyomás

A légköri nyomás változásának hatására a véredényeink összenyomódnak vagy kitágulnak. Ennek hatására megváltozik a vér áramlásának mértéke, ami fejfájáshoz vagy migrénhez vezethet.

Az ilyen jellegű fejfájás ellen akkor tudsz a legjobban védekezni, hogy figyeled a meteorológiai előrejelzéseket, és ha a légnyomás csökkenése várható, tarts magadnál vény nélkül kapható Algoflex fájdalomcsillapítót. Ha érintve vagy, érdemes a háziorvosoddal is egyeztetni, hogy ne érjenek váratlanul a változékony időjárási jelenségek.

Szél

Egy hideg szélbetörés eredményeként a hideg által kiváltott fejfájásod lehet, azonban általánosságban, a szelesebb napokon is nagyobb eséllyel alakulhat ki fejfájás az arra érzékenyeknél. Kanadai kutatók korábban erős összefüggést találtak a szeles időjárás és a migrénes epizódok között.

Páratartalom

A párás levegő szintén hozzájárulhat a fejfájás kialakulásához. Párás időben általában jobban izzadunk, ilyenkor pedig nagyobb a kiszáradás kockázata, ami többféle fejfájás kiváltó oka is lehet. Ha párás az idő, figyelj oda, hogy kellő mennyiségű folyadék bevitelével ellensúlyozd az izzadás során elvesztett vizet.

Milyen tünetekkel jár a front által okozott fejfájás?

Az időjárási frontok meteorológiai változásokkal járnak, amelyek eltérően hatnak a különféle típusú fejfájások által érintettekre. A migrénesek például hányingert és lüktető fájdalmat érezhetnek a fejük egyik oldalán, míg a cluster típusú fejfájásban szenvedők a szemkörnyék fájdalma mellett az arc megduzzadására és elvörösödésére számíthatnak. Az aktuális évszaktól függően az alábbi tünetekre érdemes figyelni:

  • Tavasz. A tavaszi migrént és fejfájást általában orrfolyás és könnyezés kísérheti, amit súlyosbíthat, hogy ebben az évszakban gyakoriak a hirtelen légköri változások.
  • Nyár. A nyári évszakok során főleg az erős napsütés és a napfénynek való kitettség válthat ki fejfájást. Ha kimész a szabadba, védekezz kalappal, sapkával és napszemüveggel, de gondolj a megfelelő hidratálásra is. Mivel nyáron tovább van világos, érdemes odafigyelni, hogy az alvási ritmusod ne nagyon változzon meg, mert ezzel is segíthetsz a szervezetednek megelőzni a fejfájást.
  • Ősz. Az őszi fejfájások gyakori kiváltó okai a lehűlő hőmérsékletben, az erősödő szélben és a légköri változásokban keresendőek.
  • Tél. A szárazabb, hidegebb idő és a beltéri fűtés egyaránt kedvez a kiszáradás által kiváltott fejfájásnak. Ez ellen megfelelő folyadékbevitellel lehet védekezni.

3 tipp a front által okozott fejfájás enyhítésére

Alvás, pihenés, kikapcsolódás

Lazuljunk el, próbáljuk megnyújtani hát- és nyaki izmainkat annak érdekében, hogy a feszültség enyhüljön testünkben, és ezáltal csökkenjen a fájdalom. A pihenés és egy kiadós alvás segíthet enyhíteni a fejfájást.

Mozgás, időtöltés a szabadban

Ha a fejfájásos tünetek erőssége megengedi, bátran mozogjunk, levegőzzünk. A testmozgás élénkítő hatása, a pulzusszám és a véroxigénszint növekedése jótékonyan hat a fejfájásra. Az intenzív edzéstől a sétán át a jógáig, bármi beválhat, csak figyeljünk testünk jelzéseire.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

A fejfájás kellemetlen és akár hosszú órákra képes gúzsba kötni az embert. Az Algoflex vény nélkül kapható gyógyszerek között található fejfájás-csillapításra szolgáló készítmények gyorsan, erősen és hatékonyan fejtik ki hatásukat.** Alkalmazzuk ezeket szükség esetén az előírt mennyiségben.

Hogyan előzhető meg a front által okozott fejfájás?

Sajnos az időjárás változásai ellen nem sokat tehetünk, ezért a legjobb, amivel védekezhetsz a fejfájással szemben, ha figyeled az időjárásjelentést és az előrejelzésnek megfelelően tervezed a teendőidet.

A rendszeresség sokat segíthet, ez vonatkozik az étrendre, a testedzésre, a mozgásra és az alvási szokásokra is. Emellett gondoskodj a kellő folyadékbevitelről, és igyekezz elkerülni a megfázást vagy a különböző fertőzéseket, amelyek érzékenyebbé tehetnek a fejfájásokkal szemben.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha gyakran fáj a fejed, érdemes fejfájásnaplót vezetni, hogy azonosítani tudd a körülményeket és a lehetséges kiváltó okokat. Ha összefüggést vélsz felfedezni a fejfájásod és az időjárás között, említsd meg a háziorvosodnak, ő majd segít megtervezni a lehetséges kezelési és megelőzési módszereket, vagy javasolhat vény nélkül, esetleg receptre kapható fájdalomcsillapítót.

Gyakori kérdések az időjárás által okozott fejfájásról

Hogyan szabadulhatok meg az időjárás által okozott fejfájástól?

Sajnos, amíg nem tudjuk az irányításunk alá vonni az időjárást, nem sokat tehetsz ellene. A legtöbb, amit tehetsz, hogy fejfájásnaplót vezetsz, amelynek segítségével azonosíthatod a kiváltó okokat és körülményeket. Emellett konzultálj a háziorvosoddal a lehetséges kezelési módszerekről, a biztonság kedvéért pedig figyeld az időjárásjelentéseket és tarts magadnál vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót azokra a napokra, amikor szükség lehet rá.

Hogyan mulasztható el a légnyomás változása miatti fejfájás?

Ez is egy olyan fájdalomtípus, aminek a kiváltó okát – azaz a légköri nyomás változásait – nem lehet kiküszöbölni, ezért érdemes a meteorológiai előrejelzéseket figyelni és bekészíteni a fájdalomcsillapítót – persze, csak ha a háziorvosod is jóváhagyta ezt a módszert.

Milyen típusú időjárási jelenségek válthatják ki a migrént?

Sajnos a migrént szinte bármilyen időjárási körülmény kiválthatja, de ami közös bennük, az a légnyomás ingadozása, ami főként az évszakok változásakor jellemző. Szintén gyakori kiváltó ok a kiszáradás, ami a meleg és a hideg évszakokban is előfordulhat.

Miért fáj a fejem a hideg időtől?

Az őszi és téli hónapokban jelentkező fejfájások egy részét hideg által kiváltott fejfájásnak nevezzük. A hideg környezetnek való kitettség okozhat ilyen típusú fejfájást, ami akár egy óráig is eltarthat. A megelőzéshez szteroidot nem tartalmazó, gyulladáscsökkentő hatású készítményekre lehet szükség, még azelőtt, hogy kitennéd magad a hidegnek. Ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal!

Okozhat a forró levegő fejfájást?

A forró levegő vagy a forróság önmagában még nem vezet fejfájáshoz, azonban, ha sok időt töltesz a melegben, kiszáradhatsz, ami viszont már gyakori oka a fájdalomnak.

Gondoskodj róla, hogy kellő mennyiségű folyadékot vigyél be a szervezetedbe, de arról is, hogy kellő mennyiségű és minőségű alvásban legyen részed. Emellett fontos a rendszeres táplálkozás, illetve az, hogy kerüld a kiszáradást elősegítő élelmiszerek vagy például az alkohol fogyasztását.

Összegzés

A tudomány egyelőre még nem teljesen érti az időjárás által kiváltott migrén és fejfájás hátterét, azonban a tüneteket egész évben érezheted. Ha úgy gondolod, hogy a fejfájásod bizonyos időjárási eseményekkel áll kapcsolatban, az első lépésként érdemes elkezdeni egy fejfájásnaplót. Ha pedig már tudod, hogy milyen kiváltó okok állnak a háttérben, érdemes konzultálni a háziorvosoddal a fájdalom csillapításáról és a lehetséges életmódváltozásokról, amelyek segítségével a minimumra csökkentheted az időjárás által kiváltott fejfájás gyakoriságát.

MAT-HU-2300945 (2023.08.08.)

Algoflex termékcsalád tagjai

  • Találatok száma: 5

  • Találatok száma: 3

  • Találatok száma: 1

  • Találatok száma: 1