A FEJFÁJÁS CSILLAPÍTÁSA

Fejfájás ellen házilag - kiegészítő praktikák

Mindannyian tudjuk, hogy a fejfájás mennyire befolyásolja a hangulatunkat: nehezíti a munkánkat, csökkenti a produktivitásunkat, vagy épp a családunkkal töltött időt rontja el. A fejfájás ellen házilag is tehetünk, ezért röviden bemutatunk néhány jól bevált módszert, amelyek otthon is alkalmazhatók gyenge (vagy akár migrénes) fejfájás esetén, gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett.

Fejfájás ellen házilag

Ebben a cikkben:

Fejfájás-csillapítás házilag gyógynövényekkel

Jó kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésnek egy-egy gyógytea fogyasztása a fejfájásos időszakban. Próbáld ki az olyan természetes lehetőségeket, mint a gyömbértea, kamillatea vagy borsmentatea, amelyek segíthetnek enyhíteni az enyhébb tüneteket! Ha már migrénes a fájdalom, akkor kiegészítő kezelésként - a fájdalomcsillapítók mellett - érdemes rendszeresen gyömbérteát inni vagy gyömbérkészítményt szedni. Az iráni Zanjan Orvosi Egyetem kutatása szerint ugyanis a a Távol-Keleten népszerű fűszer eredményesen csökkenti a fájdalmat.

Illóolaj fejfájás ellen

Egyes illóolajok egészségügyi előnyeit kutatások is alátámasztják. Azok közül mutatunk be néhányat kiegészítő otthoni kezelés gyanánt, amelyekről tudományosan is bebizonyították, hogy hatékonyak lehetnek fejfájás ellen. Csökkenthetik a neurogén gyulladást és a fájdalomérzékenységet, valamint ellazíthatják az érrendszert, így űzhetik el a fájdalmat. Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy az illóolajokat csak helyileg lehet alkalmazni, és sosem szabad azokat lenyelni.

  • A bazsalikom illóolajának migrénre gyakorolt hatását vizsgáló tudósok azt figyelték meg, hogy 3 hónap alatt - 8 óránként alkalmazva - csökkentette a migrén intenzitását és gyakoriságát. Egy 2019-es kutatás hasonló eredményeket talált az ánizs illóolajával összefüggésben, azzal a megjegyzéssel, hogy hosszabb távú vizsgálatok is indokoltak a témában.
  • A levendula is jótékonyan hat a szorongásra és a stresszre, valamint csökkenti a migrén súlyosságát és gyakoriságát. A European Neurology című szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azoknál a diagnosztizált migrénben szenvedő embereknél, akik 15 percig levendula illóolaj illatát lélegezték be fejfájásos állapotban, nagyobb mértékben csökkent a fájdalom erőssége, mint a levendulát nem inhalálók között.
  • A borsmentaolaj is tökéletes kiegészítő kezelés lehet, a benne található mentol ugyanis csökkenti a fájdalmat, és megnyugtatja az idegrendszert, anélkül, hogy elálmosítana.
  • A rozmaring az aromaterápiában gyakran használt illóolaj. A bőrön alkalmazva izomfájdalmak kezelésére és a keringés javítására használják, de segíthet a migrén vagy fejfájás enyhítésében is.

Hideg vagy meleg borogatás

A fejfájás enyhítésében segítséget nyújthat a hideg vagy meleg borogatás is. A migrénes fejfájásban szenvedők többsége a hideg borogatást részesíti előnyben, de a fejfájás típusától és természetesen az egyéntől is függ, hogy melyik hőmérsékletű borogatás válik be a leginkább a gyógyszeres kezelés mellett. A hideg gyulladáscsökkentő, a meleg nyugtató hatású. A hideg pakolásokat a homlokra és a halántékra, a meleg pakolásokat a nyakra és a fej hátsó részére kell helyezni. Természetesen itt is fontos az odafigyelés: soha ne aludjon el melegítőpárnával a nyakán!

Akupunktúra fejfájás ellen

Az akupunktúra a feszültség és a migrénes fejfájás enyhítésére is alkalmas lehet, viszont ezt természetesen ne otthon próbáljuk ki, hanem bízzuk szakemberre. A kezelés során különböző nyomáspontokba (a fejen és nyakon) tűket szúrnak, ezek endorfint és hormonokat szabadítanak fel, ezzel is segítve a keringést. Legalább 6-8 héten keresztül, heti 1 akupunktúrás kezelés ajánlott, ami mellé általában étrendi változtatásokat is javasolnak.

Hidratálás

Ez nem új tanács: kis túlzással a csapból is az folyik, hogy hidratáljunk eleget… Ugyanis valóban nagyon egyszerű megoldást takar: csupán bizonyos mennyiségű folyadékot – férfiaknál körülbeül 3,5, nőknél körülbelül 2,7 liter - kell meginnunk naponta, és ezzel több egészségügyi problémánk megoldódhat. Például, ha megfelelő folyadékmennyiséget fogyasztunk, kevésbé vagyunk hajlamosak fejfájásra is. A dehidratáltságból eredő fejfájás némileg a másnapos fejfájáshoz hasonlít. A megoldás a folyadékbevitel, amilyen hamar csak lehet. A legtöbb ilyen típusú fejfájás az ivástól számított három órán belül megszűnik. Nem szükséges azonban túlhidratálnia magát: egy-két pohár víz a legtöbb esetben már segíthet.

Stresszmenedzsment technikák

Nem könnyű feladat kiűzni a stresszt az életünkből, de nagyon sokat teszünk az egészségünkért, ha ez valamelyest sikerül. A stresszes fejfájást általában a hétköznapokban szinte elkerülhetetlen ingerek (például egy elveszett kulcs keresése vagy a dugóban ülés) váltják ki. Ilyenkor szó szerint „befeszülünk”: megfeszítjük izmainkat, és ezek az önkéntelen reakciók súlyosbíthatják a fejfájást.

Relaxációs technikák

A relaxációs technikák csökkenthetik a stressz tüneteit, beleértve a fejfájást is. Segíthet, ha időt szánunk kellemes tevékenységekre, például zenehallgatásra, táncra, sportolásra, könyvolvasásra vagy a kis kedvencünkkel való játékra. Már nagyon kevés idő, akár napi 10 perc is elég lehet a relaxáció gyakorlására. Jó módszer továbbá a meditáció, a jóga, a tai chi vagy a mély légzés technikája. Ennek során az egyik orrlyukunkat befogjuk, veszünk egy mély levegőt, majd - a befogott orrlyukunkat elengedve és a másikat elzárva - kiengedjük a levegőt. Ezután ugyanezt elvégezzük fordítva is. Ezt a gyakorlatot öt percen keresztül érdemes ismételni!

Biofeedback

Egy másik módszer lehet a gyógyszeres fejfájás csökkentése mellett a biofeedback (vagyis biológiai visszacsatolás), ami ugyan nem végezhető egyszerű háztartási kellékekkel, de bizonyítottan hatékony megoldás. A migrén kezelésére általában elektromiogram (EMG) biofeedback készüléket használnak a váz- és izomfeszültség megfigyelésére és monitorozására. Az elektródákat a felsőtest három meghatározott izma körül helyezik el, azoknál, amelyek hajlamosak megfeszülni a migrénes roham előtt.

A biofeedback módszere így megtanítja a migréntől szenvedőknek, mi váltja ki náluk az izomfeszültséget. Segítségével elsajátíthatók a megfeszült izmok ellazítására szolgáló technikák, ez pedig segíthet csökkenteni a fejfájás gyakoriságát és intenzitását.

Alváshigiénia

Akárcsak a hidratálás, a minőségi alvás is nagyon fontos az egészségünk megőrzése érdekében. Segít abban, hogy jól tudjunk „funkcionálni”, hogy jobban pörögjön az agyunk, és hogy valóban megvédjen az immunrendszerünk. A minőségi alvás hiánya is okozhat fejfájást, ezért nagyon fontos a rendszeresség, a pihentető környezet és egy megfelelő alvás előtti rutin kialakítása. Sokat segíthet például, ha nem a tévé előtt alszunk el, ha lefekvés előtt nem olvasunk már munka e-maileket, és megpróbálunk nyugodt körülményeket biztosítani magunknak az alváshoz. A felnőttek számára legalább 7 órányi alvás ajánlott éjszakánként.

Összegzés

A fentebb felsorolt technikák megmutatják, hogy milyen lehetőségeink vannak házilag is tenni valamit a fejfájás ellen a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett. A legegyszerűbb módszer mindenképpen az, ha azonnal megiszunk egy-két pohár vizet, ha elkezd fájni a fejünk, de a megfelelő alvás, a különböző gyógynövények, a megfelelő stresszcsökkentő technikák vagy egy hideg/meleg borogatás is sokat segíthet.

MAT-HU-2300980 (2023.08.18.)

Algoflex termékcsalád tagjai

  • Találatok száma: 5

  • Találatok száma: 3

  • Találatok száma: 1

  • Találatok száma: 1