FEJFÁJÁS

Minden, amit a fejfájásról tudni kell

A fejfájás számtalan változatban előfordul, és mindenki másképp éli meg a fájdalmat, de van, ami mindannyiunknál közös: akárhogyan is fáj, nagyon meg tudja nehezíteni mindennapi teendőinket. Nehezebb koncentrálni, pihenni sem tudunk, és akár egy hétvégi programot is tönkretehet egy hosszan tartó, erősebb fejfájás.

Minden, amit a fejfájásról tudni kell

Ebben a cikkben:

Mi okozza a fejfájást?

Az elsődleges fejfájás okai

A másodlagos fejfájás okai

Túlzott alkoholfogyasztás

Kiszáradás

Feldolgozott étel fogyasztása és rendszertelen táplálkozás

Napszúrás

Rossz testtartás

Mérgezés

Túlzott stressz

Izomgörcsök miatt jelentkező, hirtelen fájdalom

Frontérzékenység

Gerincproblémák

 

Allergia

 

Idegrendszeri betegségek

 

Gyulladás a testben (főként a homloküreg gyulladása)

 

Magas vérnyomás

 

Influenza vagy COVID-19

 

A szem, a fül vagy az orr betegsége

 

Agyhártyagyulladás vagy egyéb idegrendszeri megbetegedés

 

Gyógyszer mellékhatása

 

Milyen érzés a fejfájás? – Tünetek

A fejfájás típusától függően a tünetek eltérőek lehetnek, azonban a leggyakoribb kísérő tünetek közé tartozik a hányinger, a fényérzékenység, a látászavarok és a végtagzsibbadás. A fejfájás sok más betegség tünete is lehet - az arcüreggyulladástól a magas vérnyomáson át az agyi tumorig -, ezért, ha a fájdalom nem enyhül, orvoshoz kell fordulni.

Gyakori fejfájástípusok

A fejfájásnak több fajtája van, ezek közül a migrén és a tenziós fejfájás a leggyakoribb.

Migrén

A migrén rohamokban jelentkező, görcsös, lüktető és általában féloldali fejfájás. Bizonyos tünetek már a fájdalom kialakulása előtt is jelentkezhetnek, mint a látászavar, a hányinger vagy akár a fény- és hangérzékenység. Ha ilyenkor már beveszünk egy fájdalomcsillapítót, sok esetben meg tudjuk előzni a migrénes roham kialakulását. A már kialakult migrén - kezelés nélkül – akár 72 óra hosszan is eltarthat. A fájdalom erőssége miatt elengedhetetlen a fejfájás csillapítása. A migrén előfordulása gyakoribb a nők körében, és leginkább a 10-40 éves korosztálynál jellemző.

Aurás migrén

Az aurás migrén a migrén egyik altípusa, ami az összes eset körülbelül negyedét teszi ki. Az aura annyit tesz, hogy a fejfájás megjelenése előtt, pár perc alatt különféle neurológiai góctünetek alakulnak ki, amelyek általában néhány perc alatt, és ritkábban legfeljebb egy órán belül elmúlnak. Az aurás tünetek megjelenése jelzi a migrén érkezését. Az aurás migrén góctünetei között tartjuk számon a látászavart, a féloldali, vagy mindkét végtagot érintő zsibbadást, a beszédzavart (afázia), az izomgyengeséget (parézis), illetve az egyensúlyzavart és a szédülést.

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás inkább tompa nyomásszerű érzés a fejben. Általában enyhe vagy középsúlyos fájdalommal jár, legtöbbször a homlokon, a tarkónál, vagy abroncsszerű szorító érzésként az egész fejet érintve jelentkezik. Változó, hogy ki hogyan éli meg, ezért sokszor a fejfájás csillapításra is szükség lehet. Ez a fejfájástípus mindkét nemet hasonló arányban érinti. Tarthat fél órától egészen akár egy héten keresztül is. Az okok között említhetjük a stresszt és a mozgáshiányos életmódot.

Cluster fejfájás

Az ilyen típusú fejfájás olyan intenzív fájdalom, amely úgynevezett clusterekben (hullámokban) jelentkezik, és a fej egyik oldalán erősebbnek érződik. Gyakran a szem közelében kezdődik, és 15-180 percig tart.

Szinusz fejfájás

A szinusz fejfájás a homlok, az arccsont vagy az orrnyereg mögötti terület gyulladása miatt alakulhat ki. Ilyenkor az érintett helyeken az átlagosnál több váladék termelődik, és mivel az nem tud távozni, ezért úgy érezhetjük, hogy a fejünkben megnő a nyomás. Tünetei közé tartozik a feszítő érzés, a homlok, az arccsontok, az orrnyereg és a fül környékén jelentkező fájdalom, ami a fej mozgatásával fokozódik. Orrfolyással is járhat. Amennyiben fertőzés okozza, láz is kísérheti.

Gyógyszerek okozta fejfájás

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet fejfájás, sőt, akár a fájdalomcsillapítók túlzott alkalmazása miatt is előfordulhat. Ez utóbbira gyanakodhatsz, ha három hónapon át havonta legalább 15 napon át fáj a fejed, miközben folyamatosan fájdalomcsillapítót szedsz.

Fejfájás a különböző napszakokban

A fejfájás bármikor lecsaphat, azonban előfordul, hogy bizonyos típusai a nap ugyanazon időszakában jelentkeznek.

Fejfájás reggel, ébredés után

A reggel, ébredés után jelentkező fejfájás hátterében az alvási apnoé állhat, ami alvás közben fellépő légzési zavarokkal jár. Az alvási apnoé működését a tudomány még nem ismeri teljesen, azonban az egyik mellékhatása a hangos horkolás lehet, amiből következtethetni lehet arra, hogy mi okozza a reggeli fejfájást. Szintén reggeli fejfájást idézhet elő az álmatlanság (inszomnia) és a rossz minőségű, vagy nem elegendő alvás is. A migrénben szenvedőknél gyakori, hogy a fejfájás az ébredés után vagy a reggeli órákban jelentkezik. A másnaposság szintén előidézhet reggeli fejfájást, mivel az alkoholnak köszönhetően rosszabbul alszunk, illetve kiszáradhatunk, ami gyakori kiváltó oka a fejfájásnak.

Délutáni fejfájás

A délutáni fejfájások okát általában az aznapi tevékenységünk között kell keresni. Előfordulhat ugyanis, hogy nem iszunk elég folyadékot, ami kiszáradáshoz, ezáltal fejfájáshoz vezet. Lehet, hogy sok stressz ért bennünket napközben, ilyenkor az izmaink feszülése vezethet a fejbe kisugárzó fájdalomhoz, ami tenziós fejfájást idézhet elő. A migrén bármikor jelentkezhet, de bizonyos hangok, fényhatások, szagok vagy épp élelmiszerek is kiválthatják. Ha sokat ülünk a monitor előtt, megerőltethetjük a szemmozgató izmainkat, ami a fej első részén tapasztalható fájdalmat válthat ki.

Esti és éjszakai fejfájás

Az éjszakai fejfájás ritkábban fordul elő, azonban igen kellemetlen lehet, mivel megszakítja a pihenést és zavarja az alvást. Tipikus éjszakai fejfájástípus az úgynevezett hipnikus fejfájás, amelyet ébresztőóra-fejfájásnak is neveznek, mivel általában azonos időben jelentkezik és 15 perctől akár 4 órán keresztül is eltarthat. A cluster típusú fejfájások szintén előfordulhatnak éjszaka is, mivel hullámokban jelentkeznek. A feszült izmok miatt kialakuló tenziós fejfájás ugyancsak jelentkezhet alvás közben, különösen egy stresszesebb nap után. A migrén pedig szintén megjelenhet a nap bármelyik szakában, így este és éjszaka is.

Hogyan csillapítsuk a fejfájást?

A fejfájás csillapítására, annak típusától függően többféle lehetőség is kínálkozik. A legkézenfekvőbb és egyik leghatékonyabb módszer a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, például az Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta. Sok esetben azonban az egészséges életmód a fejfájásmentes élet kulcsa. A megfelelő táplálkozás és a kellő mennyiségű folyadékbevitel biztosításával sokat tehetünk a fejfájás megelőzéséért. Azonban, ha a fejfájás már megjelent, és nem áll rendelkezésünkre gyógyszeres segítség, különféle módszerekkel - pl. akupunktúra, biofeedback, gyógytea, gyógynövények, borogatás, stb. - is felvehetjük a harcot a fájdalommal.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az átlagoshoz képest sokkal intenzívebb, szokatlan helyen jelentkező, erős fejfájás tör ránk, amilyet korábban még nem éreztünk, fontos konzultálni a háziorvossal. Akkor is azonnal orvoshoz kell fordulni, ha egyik pillanatról a másikra, ütésszerű fájdalom jelentkezik, általában a tarkó környékén, mivel ez belső vérzésre is utalhat - általában fizikai erőkifejtés közben jelentkezhet. Ilyen esetben késlekedés nélkül mentőt kell hívni, ugyanis ez egy agyi ér repedésének a jele is lehet.

Szintén orvoshoz kell fordulni, ha a fejfájásunk - az adott típusra jellemző időkereteken túl - nem múlik, nem enyhül.

A fejfájás megelőzésének módjai

Bizonyos típusú fejfájások - például az időjárási frontok idején jelentkező fejfájás - ellen nem sokat lehet tenni, legfeljebb annyit, hogy figyelemmel kísérjük a meteorológiai előrejelzéseket és gondoskodunk róla, hogy legyen nálunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapító az adott napokon.

Ezen felül az egészséges táplálkozással és a hidratálással, azaz kellő mennyiségű folyadék - legjobb esetben víz - fogyasztásával elejét vehetjük a kiszáradásnak, ami gyakori kiváltó oka a fejfájásnak. A rendszeres, minőségi alvás szintén segít elkerülni a fejfájás kialakulását.

Összegzés

Fejfájással valószínűleg minden ember találkozik az élete során, a fejfájás típusa azonban többféle lehet. Sok esetben a megfelelő életmód kialakításával megelőzhetjük a fejfájást, de vannak olyan helyzetek, amikor csak az érkezésére készülhetünk fel. A jó hír, hogy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval, különféle gyógynövényekkel és gyógyteákkal a legtöbb esetben hatékonyan csillapíthatjuk a fejfájást.

Gyakori kérdések a fejfájásról

Milyen típusai vannak a fejfájásnak?

Négy különböző fejfájástípust különböztetünk meg: a hirtelen jelentkező, az arc környékén érezhető szinuszos fejfájást, a homlok és a halánték irányából nyomó fájdalomként jelentkező tenziós fejfájást, a szemek környékén erős fájdalmat okozó cluster fejfájást és a migrént, amely a fej egyik oldalán jelentkező erős fájdalommal jár.

Melyek a fejfájás legfőbb kiváltó okai?

A fejfájást leggyakrabban olyan tényezők okozzák, mint a stressz, a rossz testtartás, valamilyen gyulladás, a kiszáradás és a napszúrás. Fontos azonban tudni, hogy a fejfájás sok más egyéb ok miatt is jelentkezhet, például valamilyen betegség kísérő tüneteként.

Hogyan enyhíthető a fejfájás?

Attól függ, hogy milyen típusú: aki frontérzékeny, a hideg vagy meleg időjárási frontok érkezésekor tartson magánál vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Ha a kiszáradás áll a háttérben, gondoskodj megfelelő folyadékbevitelről. Azonban, ha a fejfájást valamilyen betegség okozza, a tüneti kezelésen túl a kiváltó okot kell azonosítani és kezelni - ez háziorvos vagy egyéb szakorvos segítségét is szükségessé teheti.

Mikor aggódjak a fejfájásom miatt?

Ha a fájdalom nem enyhül néhány napon belül, ha a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem segítenek, vagy ha lázas vagy és hányingered van a fejfájás mellett, fordulj a háziorvosodhoz.

Mitől múlik el a fejfájás a leggyorsabban?

A vény nélkül kapható Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula oldott hatóanyaga azonnal felszabadul, így gyorsabban enyhíti a fájdalmat, mint a hagyományos tabletták. Ha épp nincs kéznél, a nyak és a fej masszírozása, a meleg borogatás, esetleg a szauna és a meditáció is segíthet a fejfájás enyhítésében.

Meddig tartanak a különféle fejfájások?

A fájdalom típusától függően pár percig, de akár több napig is eltarthatnak. Fontos, hogy ha néhány napon belül a fájdalom nem enyhül, fordulj orvoshoz!
 

Fejfájástípus

Átlagos időtartam

Migrén

4-72 óra

Aurás migrén

Az aura általában 10-60 percig, a teljes migrénes roham 4-72 óráig tarthat.

Cluster fejfájás

15-180 perc

Tenziós fejfájás

30 perctől több napig

Szinuszos fejfájás

Több nap


Mi fáj a pontosan a fejfájás során?

A valós fájdalom az agyhártyát, illetve a nyak és a koponya környékén lévő izmokat érinti, amitől a testünk úgy érzékeli, mintha a fájdalom a fejünk belsejéből érkezne.

Honnan tudhatom, hogy milyen típusú fejfájásom van?

A fájdalom helye és intenzitása, valamint az esetleges kísérő tünetek alapján következtethetsz a fejfájás típusára. Hasznos lehet fejfájásnaplót vezetni, amivel nyomon követheted a tüneteidet és az egyéb körülményeket - ez rendkívül hasznos információ lehet az orvosod számára, elősegítve a helyes kezelést.

Lehet akár többféle fejfájásom is?

Lehet, sőt, bizonyos esetekben a migrén és a tenziós fejfájás egyszerre is jelentkezhet, de az is előfordulhat, hogy a tenziós fejfájás a migrén tüneteit produkálja.

MAT-HU-2300975 (2023.08.18.)

Algoflex termékcsalád tagjai

  • Találatok száma: 5

  • Találatok száma: 3

  • Találatok száma: 1

  • Találatok száma: 1