FOGFÁJÁS

Fogfájás csillapítása

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalomtípus, talán ezért rettegnek olyan sokan még a fogorvos puszta gondolatától is.

Amikor fogfájásról beszélünk, a fog és a fogat körülvevő területek fájdalmát értjük alatta. A probléma gyakran vezethető vissza fogszuvasodásra vagy fertőzésekre, és ezek előfordulását a rossz szájhigiénia, de öröklött tulajdonságok is okozhatják. Előfordulhat azonban olyan eset is, amikor fogfájást érzünk, azonban a problémát egészen máshol kell, hogy keressük, ugyanis a fájdalom „kisugárzik”.

Fogfájás csillapítása

Ebben a cikkben:

A fogfájás gyakori okai

Ezt a fájdalomtípust okozhatja fogszuvasodás, gyulladás, sérült fogtömés, fertőzött íny vagy olyan ismétlődő, esetleg görcsös állkapocs mozdulatok, mint a fogcsikorgatás. Emellett a fog fizikai sérülése, a bölcsességfogak fejlődése és növekedése vagy a fogínysorvadás szintén kellemetlen fájdalmakat okozhat, ahogyan a tályog is, amely gennyel telt gócokat hozhat létre a szájüregben.

A fogfájás tünetei

A fogfájás többféle formában jelentkezhet: lehet éles és lüktető, tompa és állandóan jelen lévő fájdalom, de előfordulhat olyan eset is, amikor a fogak csak ideiglenesen, nyomás hatására válnak érzékennyé, esetleg forró, vagy éppen túl hideg ételek, italok váltják ki a rossz érzést. Ezek az eltérő tünetek különféle kiváltó okokra vezethetők vissza, amelyek a lehetséges kezelési módokat is befolyásolhatják.

Mit tehetünk fogfájás ellen?

A fogfájást a leghatékonyabban a fogorvos tudja kezelni, azonban, amíg eljutsz odáig, nem árt ismerni pár módszert, amivel enyhíteni lehet a fájdalomérzetet.

Sós vizes öblögetés

Ez az egyik legegyszerűbb és legismertebb módszer, ami ráadásul valószínűleg bármikor hozzáférhető, hiszen víz és só a legtöbb háztartásban előfordul. A forró sós víz hatására az ínyt feszítő folyadékok nyomása csökkenni fog, ezáltal enyhül a fájdalomérzet is.

Az öblögetéshez keverj egy evőkanál konyhasót meleg vagy forró vízhez, majd öblögess ezzel a keverékkel. Az öblögetést többször is megismételheted a jobb hatás érdekében.

Hideg vagy meleg borogatás

Talán még a sós vizes öblögetésnél is egyszerűbb, ha hideg vagy melegvizes borogatással enyhíted a fájdalmat. A borogatást a fájdalom helyétől függően a szájüregben vagy kívülről az arcon helyezd el.

Alkoholos öblögetés

Az alkohol elzsibbasztja az ínyünket, ezzel tompítva a fájdalmat. Ha nincs otthon tiszta alkohol, valamilyen tömény szeszesitallal - whiskey, vodka, stb. - is öblögethetsz, hogy elpusztítsd a fogak és az íny környékén tenyésző baktériumokat. Ha van kéznél tiszta alkohol, egy fültisztító pálca végét vagy egy darab vattát alkoholba mártva dörzsöld be vele óvatosan az érintett területet. Fontos, hogy a tiszta alkoholt tilos lenyelni!

Almaecetes öblögetés

Az almaecetnek gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van, savas kémhatásának köszönhetően pedig elpusztítja a fogfájást okozó baktériumokat. Áztass almaecetbe egy vattapamacsot, majd ezt nyomd finoman az érintett foghoz.

Algoflex – Vény nélkül kapható fájdalomcsillapító fogfájásra

A vény nélkül kapható Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta maximális hatóanyag-tartalmának köszönhetően hatékony eszköz a fájdalom csillapítására és a gyulladások csökkentésére.

Tippek az éjszakai fogfájás csillapítására

A fogfájás egyik legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy az intenzitása miatt akár az éjszakai pihenést is megzavarhatja. Ha nem akarsz éjjel-nappali fogorvost felkeresni, az alábbi módszerek segítségével tompíthatod a fájdalmat vagy megelőzheted a kialakulását.

 • Emeld meg a fejed pozícióját alvás előtt. Ha több párnával alátámasztod a fejedet és a válladat, megelőzheted, hogy a fejedben - főleg a fájós fog körüli gyulladt területen - összegyűljenek a különféle folyadékok, amelyek növelik a fog körüli idegeket érő nyomást, ezáltal fokozzák a fájdalmat. Ha tudsz, aludj félig ülő helyzetben, ez a leghatékonyabb.
 • Megfelelő szájhigiénia. Ha lefekvés előtt alaposan fogat mosol, öblögetsz és a fogközök tisztítását sem felejted el - fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével -, csökkentheted a fogfájást. A fogaid közé beékelődött ételtörmelék növelheti a fogaid körüli idegeket érő nyomást, ami fokozza a fájdalmat. A fogselyem vagy fogköztisztító megfelelő használatáról kérdezd fogorvosodat vagy dentálhigiénikus szakembert.

Mikor forduljunk fogorvoshoz?

Akár hosszan tartó fogfájásról, akár frissen jelentkező sajgásról van szó, a fogorvos felkeresését nem érdemes halogatni, hiszen minél előbb derül fény a baj gyökerére, annál hamarabb lehet megszüntetni a fájdalmat kiváltó helyzetet.

Mindenképpen keress fel fogorvost, ha az alábbi tüneteket érzékeled:

 • A fogak és az íny fájdalma. A hosszan fennálló fájdalom vagy a duzzadt íny többféle problémára is utalhat, ezért feltétlenül fordulj fogorvoshoz, hogy fel tudja deríteni a fertőzés vagy az íny esetleges betegségének okát. A nem múló fájdalom nem normális helyzet, amivel nem is kell együtt élned. Sőt, ha a fájdalom esetleg el is múlik, a kiváltó ok nem valószínű, hogy magától megszűnik, ezért is érdemes szakembert felkeresni.
 • Ínyproblémák. Néha nem a fogak, hanem a fogíny valamilyen elváltozása, betegsége áll a fájdalom és a gyulladás hátterében. Fordulj fogorvoshoz, ha az ínyed:
  • puffadt vagy gyulladt
  • duzzadt, érintésre szivacsos érzetű
  • az egészséges rózsaszínes helyett kékes-pirosas elszíneződést mutat
  • gennyedzik, vagy kellemetlen szagot áraszt
  • elkezd visszahúzódni

A megelőzés fontossága

A fogakkal kapcsolatos problémák megelőzhetőek, ezért fontos, hogy ügyelj a megfelelő szájhigiéniai rutin betartására. Naponta legalább kétszer, de lehetőség szerint minden étkezés után moss fogat, naponta egyszer használj fogselymet vagy fogköztisztító kefét, félévente pedig látogass el fogorvosi szűrésre, kontrollra.

A megfelelő szájhigiéné megtartásával - rendszeres fogmosás, fogselyem, fogköztísztító használata, rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatok - hosszú távon is megőrizheted fogaid egészségét, ami a hétköznapi életminőségedre is komoly hatással lesz.

Tippek a fogfájás megelőzésére

 • A fog és az íny problémáit elkerülheted a rendszeres fogmosással és szájápolással, például fluroid tartalmú szájöblítő használatával. A rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatokra pedig akkor is érdemes bejelentkezned, ha épp semmi baj sincs a fogaiddal, mivel így időben észlelhetőek az esetleges problémák.
 • Mivel a legtöbb vezetékes víz oldott fluoridot is tartalmaz, egyszerű és könnyű módszer, ha rendszeresen fogyasztasz csapvizet.
 • Kerüld az olyan élelmiszereket, amelyek könnyen beragadhatnak a fogközökbe vagy a fog felületébe, vagy legalább a fogyasztásuk után alaposan moss fogat. A friss gyümölcsök és zöldségek serkentik a nyáltermelést, az ízesítés nélküli kávé, tea vagy cukormentes rágógumi pedig segít megtisztítani a fogaidat az ételmaradványoktól.

Összegzés

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalomtípus, amelynek kialakulását azonban könnyű megelőzni. A rendszeres szájápolás és a fogorvosi szűrések segítségével megúszhatod a legrosszabb forgatókönyveket - mint a gyökérkezelés. Azonban, ha már megtörtént a baj, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval féken tarthatod a fájdalomérzést addig is, amíg el nem jutsz a fogorvosodhoz.

MAT-HU-2300939 (2023.08.08.)

Algoflex termékcsalád tagjai

 • Találatok száma: 5

 • Találatok száma: 3

 • Találatok száma: 1

 • Találatok száma: 1