A CLUSTER FEJFÁJÁS

Cluster fejfájás – Okok, tünetek és fájdalom
csillapítás

A cluster fejfájás nem túl gyakori, de olyan, szinte kibírhatatlan fájdalommal járhat, ami könnyeket csal a szembedbe. Diagnózisa nehézkes, a kiváltó okait pedig még most sem ismeri igazán az orvostudomány.

Cluster Fejfájás

Ebben a cikkben:

Mi a cluster fejfájás?

Az úgynevezett cluster fejfájás az egyik legsúlyosabb fájdalommal járó állapot. A Bing-Horton szindrómaként is ismert fejfájás körülbelül ezerből egy embert érint, és a férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint a nőknél.

A betegség tipikus tünetei a rendszeresen visszatérő fejfájásrohamok, ezeket szokták clusternek nevezni. Az érintettek naponta akár 8 rohamot is átélhetnek, ezek pedig néhány héttől több hónapig is jelentkezhetnek, a leggyakrabban a tavaszi és őszi hónapok során.

Mik a cluster fejfájás tünetei?

A cluster fejfájás jellemzően hirtelen jelentkezik, általában lefekvés után pár órával. Egy-egy roham 15 perctől 3 óráig tarthat. Az elsődleges fájdalom éles, égető vagy szúró érzést okoz, a fej egyik oldalán, a szemgolyó mögött vagy körülötte. Emellett azonban érintheti a homlokot, a nyakat és az állkapcsot is. Az érintetteknél jelentkezhet fényérzékenység, szempirosság, orrfolyás, az arc verejtékezése és hányinger is.

További tünet lehet a szemhéj lógása az érintett oldalon, a pupillák összehúzódása vagy - az esetek 78 százalékában - a szemgolyó besüllyedése az arcba. A migrénekkel ellentétben a cluster fejfájást átélő páciensek általában fizikailag nyugtalanná válnak és jellemzően megnő a mozgás iránti igényük a rohamok során.

A Bing-Horton szindrómának kétféle változatát különböztethetjük meg:

Epizodikus cluster fejfájás

Az epizodikus cluster fejfájás egyes epizódjai között néhány hónap, de akár több év is eltelhet.

Krónikus cluster fejfájás

A krónikus cluster fejfájás nyugalmi periódusai között kevesebb mint 4 hét telik el. A tünetegyüttes több mint egy éven át is jelentkezhet.

Előfordulhat, hogy a téged érintő cluster fejfájás típusa megváltozik.

A cluster fejfájás kiváltó okai

Egyelőre még nem tisztázott, hogy mi okozza a cluster fejfájást. A kutatók szerint a cluster fejfájást a központi idegrendszer egyik részét képező hipotalamusz indítja be. Ez az agyterület ugyanis jóval aktívabb a cluster fejfájással érintett pácienseknél, mint az egészséges embereknél. Egy másik ok lehet az agyi véredények kitágulása, ami nyomást helyez az úgynevezett háromosztatú (trigeminális) idegre, amely az arcunkból az agyba továbbítja az ingereket. Az is valószínűnek tűnik, hogy a rohamokat a hisztamin vagy a szerotonin hirtelen felszabadulása gerjeszti.

A cluster fejfájás leggyakoribb kiváltó okai

Az évszakok fontos szerepe.

A betegség leggyakoribb kiváltó oka az év bizonyos időszaka: sok páciens arról számolt be, hogy tavasszal és ősszel gyakrabban jelentkeznek a rohamok. Meglepő módon akadnak olyan tényezők, amelyek már a korai időszakban beindíthatják a rohamokat. Ilyen lehet például a nitroglicerin (amelyet értágításra használnak gyógyszerekben), az alkohol és a nikotin. A szervezetünk érzékenyebb ezekre a szerekre az úgynevezett cluster időszakokban, ezért érdemes ezeket elkerülni. Emellett az erős vagy villogó fények, a tengerszint feletti magasság növekedése, a megerőltető tevékenységek, a kánikula, a forró fürdő vagy az alvási szokásaink megváltozása is hozzájárulhat a rohamok kialakulásához.

Az étrend is számít.

Bizonyos élelmiszerek és táplálékkiegészítők is elősegíthetik a cluster fejfájás kialakulását. Ide tartoznak a diófélék, a kávé, a savanyított vagy marinált ételek, a vízi élőlények és a glutamát. Utóbbi gyakori összetevője a sajtoknak, a szójaszósznak, az élesztőkivonatnak vagy a paradicsomszósznak, de sok kényelmi ételben is megtalálható. Szintén stimulálhatják a rohamokat a tiramint, a nitrátokat és a hisztamint tartalmazó élelmiszerek. A tiramin egy aminosav, ami többek között megtalálható a heringben, a marhamájban, a gombákban, az érlelt sajtokban vagy a savanyú káposztában. A nitrátok a leveles zöldségekben - például mángold, saláta, cékla - érlelt húsokban és szeletelt sajtokban találhatóak meg nagyobb koncentrációban. A magas hisztamintartalú ételek közé tartozik a makréla, a gouda sajt, a füstölt sonka, a vörösbor és a sör.

A stressz is fontos tényező.

A kutatók azt gyanítják, hogy a stressznek is fontos szerepe van a cluster típusú fejfájás kialakulásában, azonban egyelőre nem végeztek ennek igazolására irányuló vizsgálatokat. A betegséget stresszesebbé teheti, ha az orvosoknak is sok idejébe kerül a diagnózis felállítása. Sok páciens számára hosszú ideig tartó fájdalmas út bejárását jelenti, mire rájönnek, hogy mi okozza a súlyos fejfájásukat, és megtalálják rá a megfelelő kezelést. A Bing-Horton szindróma ezért a páciens egész életére hatással lehet: az érintetteket gyakran kínozza a szorongás, a depresszió, a csüggedtség és a kétségbeesés is, ami miatt egyre visszahúzódóbbá válhatnak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A késői diagnózis és a nem hatékony kezelés meghosszabbíthatja a páciens szenvedéseit, ezért nagyon fontos megtalálni a megfelelő orvost. Ha arra gyanakszol, hogy Bing-Horton szindrómában szenvedsz, a legjobb felkeresni egy fejfájás-ambulanciát, vagy egy fejfájásra szakosodott neurológust.

A cluster fejfájás kezelése gyógyszeresen

Bár a fentiek elég ijesztően hangzanak, a jó hír, hogy a cluster fejfájások általában jól reagálnak a kezelésekre. Kifejezetten hatékony, ha a roham kezdetén 100 %-os tiszta oxigént lélegzünk be egy úgynevezett magas koncentrációjú oxigénmaszk segítségével. A kezelés 15-20 percig tart és a páciensek 78 %-ánál hatékony. Az orvos ilyenkor a véredényeket összehúzó készítményeket is javasolhat, ezzel enyhítve a fájdalmakat. A korábbi tapasztalatok szerint az úgynevezett kortikoid hormonok is hatásosak a kezelésre. Ezeket azonban csak rövid ideig szabad alkalmazni, ezért kérdezd meg az orvosodtól, hogy számodra mi a leghatékonyabb kezelési módszer.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóknak általában csak mérsékelt hatása van a cluster fejfájásokra. Ettől függetlenül, mivel igen erős fájdalommal jár, az Algoflex Dolo 400 mg filmtabletta maximális hatóanyagtartalmával hatékony segítséget nyújthat, a hirtelen jelentkező fájdalom ellen pedig az oldott hatóanyagának köszönhetően gyorsan ható Algoflex Rapid 400 mg filmtabletta ajánlott.

Hogyan előzhető meg a cluster fejfájás?

A cluster fejfájásoknál sokkal jobb lehetőségek rejlenek a megelőzésben, mint a kezelésben. A cél tehát a rohamok megelőzése. Ehhez vényre kapható gyógyszerekre is szükség lehet, de nem minden páciensnél hatásosak. Ennek ellenére a legtöbb hasonló készítmény képes mérsékelni a rohamok gyakoriságát. Olyan gyógyszerekről van szó, mint:

  • a vérnyomáscsökkentő készítmények, amelyek ellazítják a véredényeket
  • a szteroidtartalmú gyógyszerek, amelyek csökkentik az idegi gyulladások mértékét
  • az olyan készítmények, amelyek megakadályozzák a véredények kitágulását
  • az antidepresszánsok
  • a görcsoldók
  • az izomlazítók

Fontos, hogy mindig a neurológusod határozza meg, hogy számodra melyik kezelés a leghatékonyabb. Például, az epizodikus cluster fejfájásokat máshogyan kezelik - általában kalcium-antagonista szerekkel - mint a krónikus cluster fejfájást. Az eredmények ígéretesek: a páciensek kétharmadánál a fájdalom a kezelést követően 75 %-kal csökkent. Ha lítiumot írnak fel, rendszeresen ellenőriztesd a véred szérumszintjét.

Ezek a kezelések általában nem túl gyorsak, gyakran 1-2 hétre is szükség lehet, mire a kezelés hatni kezd.

Általános szabályként érdemes elkerülni a kiváltó okokat a cluster fejfájás megelőzésére. Ha nem érzel akut fájdalmat, az olyan relaxációs technikák, mint az autogén tréning vagy a meditáció, esetleg a mozgás is segíthet. Próbáld ki, hogy számodra mi válik be a legjobban!

Összegzés

A cluster típusú fejfájásokra jellemző a jelentős fájdalomérzet és az ezzel járó egyéb tünetek, például a fényérzékenység vagy a hányinger. A cluster fejfájások működését még nem teljesen érti az orvostudomány, azonban jól reagálnak a gyógyszeres kezelésekre, és még hatékonyabb megelőzési technikákkal enyhíthető a tünetek súlyossága.

MAT-HU-2300974 (2023.08.18.)

Algoflex termékcsalád tagjai

  • Találatok száma: 5

  • Találatok száma: 3

  • Találatok száma: 1

  • Találatok száma: 1