MENSTRUÁCIÓS FÁJDALMAK

A menstruációs görcs és kezelése

A nők havi ciklusának ugyan nem kellene fájdalmasnak lennie, mégis sok nőt érintenek a menstruációhoz kapcsolódó fájdalmak, hasi görcsök. A fájdalom enyhítésére több módszer is kínálkozik, ehhez azonban nem árt tudni, hogy mi zajlik le ilyenkor egy nő testében.

A menstruációs görcs és kezelése

Ebben a cikkben:

Mi a menstruációs fájdalom?

A fájdalmas menstruáció annyira gyakori, hogy a tünetegyüttesnek saját neve is van: a dysmenorrhoea szinte minden nőt érint az élete valamelyik szakaszában, azonban egyénenként eltérő, hogy mennyi ideig tartanak a hasi görcsök és azoknak milyen az intenzitása. Van, akinél csupán néhány óráig érezhető a fájdalom, de akad olyan is, akinél akár napokon át olyan intenzív a fájdalomérzet, hogy az már a hétköznapi teendők elvégzését is gátolja.

Fontos azonban tudni, hogy a dysmenorrhoea mellett az úgynevezett premenstruációs szindróma, azaz a PMS, és a ciklus más jellegű zavara is okozhat fájdalmat. Azért fontos a rendszeres nőgyógyászati konzultáció, hogy a kiváltó okokat időben fel lehessen ismerni és megfelelően kezelni.

A menstruációs fájdalom tünetei

A menstruációs fájdalomnak három alapvető típusát különböztethetjük meg. Ezek tünetei az alábbiak:

  • rohamszerű görcsök, melyek rövid idő elteltével enyhülnek, majd visszatérnek
  • tompa, állandó jellegű vagy
  • löketszerű fájdalmak

Szerencsére az okok és a következmények az esetek többségében nem komolyak. Ilyenkor a hölgyeket gyakran rossz hangulat, lehangoltság is kínozza, de kísérő menstruációs tünet lehet még az émelygés, vagy a hasi puffadás is. Ezek közvetlenül a menstruációval egy időben jelentkeznek, és azzal együtt, vagy azt követően el is múlnak.

A menstruációs fájdalom mellett ilyenkor jelentkezhet hasmenés, hányinger, fejfájás és szédülés is.

Ahogy fentebb említettük, van, akinél a menstruáció szinte semmilyen kellemetlen tünettel nem jár, míg másokat akár napokon át is kínozhat az intenzív fájdalom.

PMS

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma hasonlóképpen kínozza a nők háromnegyedét, mint a menstruációs görcsök. A PMS pszichés és testi panaszok együttesét jelenti, amelyet a súlyosságától függően kezelni kell. Általános tünetei a fejfájás, a hasfájás, a hőhullámok, a test szöveteiben tapasztalható vízfelgyülemlés és a székrekedés is. Relaxációs, lazító gyakorlatokkal, testmozgással, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők a panaszok, javulhat az életminőség.

Mi okozza a menstruációs fájdalmat?

A görcsöket a méh izomzatának különböző erősségű összehúzódása okozza, ami segíti a méhnyálkahártya leválását és kilökődését, amely minden hónapban vérzés kíséretében távozik a szervezetből. Tartósan fájdalmas havi ciklus esetén mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal, hogy kivizsgálja a jelenséget.

A menstruációs fájdalom fajtái

A menstruáció lefolyása egyénenként eltérő lehet, azonban fontos, hogy megkülönböztessünk elsődleges és másodlagos menstruációs fájdalmakat.

Az elsődleges menstruációs fájdalmat a legtöbb esetben a méh abnormális összehúzódásai okozzák, amelyek a test kémiai egyensúlyának felborulása miatt következnek be, például a méh izmait összehúzó prosztaglandin nevű vegyület termelésének zavara miatt.

A másodlagos menstruációs fájdalmat egyéb betegség, leggyakrabban az endometriózis okozza. Ha arra gyanakszol, hogy endometriózisban szenvedsz, mindenképpen keresd fel az orvosodat.

Szintén fordulj szakemberhez, ha a menstruációs vérzés 3-5 napnál tovább tart, illetve, ha kellemetlen szagú és állagú a menstruációd: problémát jelezhet a menstruáció állagának és színének erős változása is, valamint a drasztikusan erős vérzés és az elviselhetetlen fájdalomérzet.

Tanácsok a menstruációs görcs enyhítésére

A meleg görcsoldó hatású, ezért hatékonyan képes enyhíteni a menstruációs görcsöket. Egy meleg vizes palack vagy a derék köré csavart vastag pléd segíthet enyhíteni a fájdalmat. A testmozgás - összetett hatása révén - szintén képes hozzájárulni a menstruáció során jelentkező fájdalmak enyhítéséhez, mivel általános keringésfokozó, stresszoldó, anyagcsere-serkentő hatásánál fogva enyhíti a fájdalmakat.

Hogyan segít az Algoflex-M a menstruációs fájdalom legyőzésében?

Amikor nem segítenek az egyéb módszerek, vagy gyors, és hatékony segítségre van szükség, akkor az Algoflex-M lehet a jó megoldás. Két különböző tablettát tartalmaz: a rózsaszín a menstruációs fájdalom csillapítására szolgál, a sárga pedig a menstruációs görcsöket enyhíti. Így komplex és biztos segítséget nyújt a menstruációval járó fájdalmak csökkentésére, még ha az esetleges rossz hangulatra nincs is közvetlen hatással. Az Algoflex-M orvosi vény nélkül kapható. A kockázatokról és a mellékhatásokról feltétlenül olvasd el a betegtájékoztatót, vagy kérdezd meg kezelőorvosodat, gyógyszerészedet!

Egyéb tippjeink

Annak érdekében, hogy jobban megértsd a tested működését, érdemes menstruációs naptárt vezetni. Ebből egyrészt észlelheted, ha a ciklusod megváltozik, másrészt, tisztában leszel vele, hogy milyen az átlagos menstruációd. Ha ettől jelentős eltérést tapasztalsz, feltétlenül fordulj szakorvoshoz!

A szorongás és a stressz hatással lehet a hormonháztartás működésére, ezen keresztül pedig a menstruációs ciklusra is. Ez eredményezhet jóval intenzívebb PMS-t, de akár fájdalmasabb menstruációt is.

A megfelelő stresszkezelési technikák - jóga, meditáció, mindfullness, stb. - segítségével azonban enyhíthetőek a stressz menstruációra gyakorolt negatív hatásai.
 
A stresszmentes élethelyzetben jelentkező, drasztikus, intenzív fájdalommal járó menstruáció esetén szükséges a szakorvos felkeresése.

Összegzés

A menstruációs ciklus egyénenként erősen eltérő lehet, azonban élete során valószínűleg minden nő megtapasztalja majd a menstruációs fájdalmakat vagy görcsöket. Ezek enyhíthetőek, akár egyszerű otthoni módszerekkel, de vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval is.

Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy meddig beszélhetünk, adott esetben fájdalmas, de normális menstruációról, és mikor kell orvoshoz fordulni. Ha intenzív, hosszan tartó fájdalomérzet és görcsök miatt a hétköznapi teendőidben is gátol a menstruáció, itt az ideje a nőgyógyász felkeresésének.

MAT-HU-2300944 (2023.08.08.)

Algoflex termékcsalád tagjai

  • Találatok száma: 5

  • Találatok száma: 3

  • Találatok száma: 1

  • Találatok száma: 1