tags on every page of your site. -->

Printed From:

Láz csecsemő- és gyermekkorban

Láz- és fájdalomcsillapítási tippek gyermekeknél

A láz gyermekkorban gyakran előfordul, ez nem maga a betegség, csak a betegség kísérő, figyelmeztető tünete, ami a szervezet védekező rendszerének helyes működését is bizonyítja. A láz- és fájdalomcsillapítás elvei sokat változtak az elmúlt években, de ami nem változott, az a felnőttek szüntelen aggodalma. Senki sem szereti betegen látni gyermekét, és ilyenkor normális esetben minden szülő és gondozó azon van, hogy a legkisebbek hamar meggyógyuljanak, megszabaduljanak a betegség minden járulékos tünetétől. Az alábbi cikkben éppen ezért láz- és fájdalomcsillapítási tippeket olvashatunk, hogy a csemeték is gyorsan jobban legyenek, és a felnőttek is hamar félretehessék aggodalmaikat.

Mikor csillapítsuk?

A legnagyobb változás lázcsillapítás terén az, hogy a megemelkedett testhőmérséklet, láz csökkentését már nem kell annyira elkapkodnunk. Mivel ez a tünet a betegségek egyik természetes kísérőjelensége és az immunrendszer védekezésének fontos része, ezért teret kell hagynunk neki – gyermekeink esetén is. Ez persze csak addig van így, amíg a beteg állapota jó. Ha pedig szeretnénk segíteni a gyermek komfortérzetének javulását, a lázcsillapító gyógyszerek alkalmazása hasznos megoldás lehet.

Vannak bizonyos szabályon kívüli esetek, amikor nem szabad várnunk a lázcsillapítással, például valamilyen egyéb betegség jelenlétekor, mint a szív- és érrendszeri problémák. Kórházi kivizsgálás is szükséges lehet, ha 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38°C-os vagy ennél magasabb lázzal, ill. 3-6 hónapos csecsemő 39°C-os vagy ennél magasabb lázzal küzd. Ha bizonytalan mindig forduljon orvoshoz.

Lázmérés és annak fokozatai

A higanyos lázmérők betiltása óta a hónaljban, végbélben is megbízhatóan működő digitális verziók használatosak. Csecsemőknél leginkább a végbélben történő alkalmazás javasolt, ilyenkor 0,5 fokot le kell vonnunk a kapott eredményből a valós testhőmérséklet megállapításához. Az érintés nélküli lázmérők nagyban megkönnyíthetik a hőmérést pl. éjszaka, hiszen ilyenkor nincs szükség arra, hogy felkeltsük a kis beteget, mert testi kontaktus nélkül is pontosan és gyorsan mérhető meg a test hőmérséklete.

Ezt figyelembe véve, az alábbi besorolás a mérvadó (hónaljban mért értékekkel):

36-37 °C

normális testhőmérséklet

37-38 °C

hőemelkedés

38+ °C

láz

Hogyan csillapítsuk a lázat?

Ahogy a fentiekben is megjegyeztük, a lázcsillapítást nem szabad elkapkodni. Ha azonban szeretnénk gyermekünk közérzetén javítani, a láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek. Az Algoflex Baby és Algoflex Junior szuszpenzió hatóanyaga az ibuprofén, mely az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek közé tartozik: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással rendelkezik. Az Algoflex Baby 3 hónapos kortól, az Algoflex Junior 6 éves kortól gyermekek fájdalom- és lázcsillapítására alkalmas, annak a lehető legkényelmesebb formájában, szuszpenzióként, a hozzá tartozó adagoló alkalmazásának segítségével.

A fizikális lázcsillapítás szerepe az utóbbi években háttérbe szorult, de ha mégis szükségesnek ítéljük pl. a hűtőfürdő alkalmazását a gyógyszeres lázcsillapítás mellett, akkor körültekintő gondoskodással természetesen nem kell elvetnünk ezt a lehetőséget sem. Ha betartjuk az alábbiakat, máris kíméletesen járunk el. Fontos, hogy kerüljük el a didergést, mert ez akadályozza a hő leadást! Ennek elérésére:

 • A fürdővizet lassan és óvatosan hűtsük le, mindig az aktuális testhőmérsékletről indulva!
 • 31°C alá sose hűtsük a vizet!
 • A víz csak mellig érjen, a felsőtest többi részét óvatosan locsolgassuk a langyos vízzel!
 • Soha ne hagyjuk egyedül a lázas gyermeket a kádban!
 • Ha a testhőmérséklet 38°C-ra csökken, fejezzük be a hűtőfürdőt!

Néhány fontos egyéb szabály

 • A láz verejtékezéssel jár, tehát ügyelnünk kell a fokozott folyadékvesztésre, a kiszáradás elkerülésére, a rendszeres folyadékpótlásra. Fokozottan ügyeljünk a kiszáradás jeleire: kicserepesedő, száraz száj, lepedékes nyelv, könnyek hiánya, karikás szemek, besüppedt kutacs, kevesebb és sötétebb vizelet. Szoptatott csecsemőknél anyatej, egyébként víz, tea lehet a legjobb megoldás.
 • Nem szabad alul- vagy túlöltöztetnünk a gyermekünket akkor sem, ha lázas.
 • Indokolt esetben forduljunk orvoshoz, és soha ne adjunk vényköteles készítményt (pl. antibiotikumot) gyermekünk kezelésére anélkül, hogy azt szakember javasolja, és írja fel.
 • Ha lázgörcse van gyermekünknek, próbáljunk higgadtak maradni. Hívjunk azonnal mentőt, ha a görcs 5 percnél tovább tart, ha a gyermeknél nehézlégzés alakul ki, fejsérülést szenved görcs közben, vagy légzése a görcs múltával nem rendeződik, ajkai kékek maradnak.

További azonnali segítségkérés szükséges ha:

 • A gyermek görcsöl.
 • A gyermek aluszékonysága fokozódik vagy nem ébreszthető.
 • A gyermeknél a kiszáradás tüneteit észleli itatás ellenére is.
 • Újabb szokatlan tünetek jelentkeznek.
 • A gyermek általános állapota rosszabbodik.
 • A láz több mint 3 napja tart
 • Ha nem megoldott az otthoni gyermekápolás.

6 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetén láz viszonylag ritkán jelentkezik, de ha igen, azt nagyon komolyan kell venni. 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38oC vagy annál magasabb lázzal, ill. 3-6 hónapos csecsemő 39oC vagy annál magasabb lázzal azonnali kórházi kivizsgálást indokol. Lázgörcs 6 hónapos és 6 éves kor között a gyermekek 3%-ánál megjelenik. Ha a probléma 20 percnél tovább tart, 24 órán belül két roham jelentkezik, és utána tartós vagy átmeneti neurológiai góctünetek észlelhetők, indokolt a kórházi kivizsgálás!

Borzasztó látni, hogy gyermekünk szenved, és nem biztos, hogy tudunk neki segíteni, hogy gyorsan jobban legyen. A legjobb, amit tehetünk szülőként vagy hozzátartozóként, hogy tájékozódunk a gyermekkori láz körülményeiről, hogy kétségbeesés helyett gyógyító és ápoló kézként lehessünk jelen, amikor szükség van ránk. Kövessük a fenti tanácsokat, segítsünk gyermekünknek, hogy könnyedén vészelhesse át a lázas időszakot!

SAHU.IBU.19.11.0452b (2019.11.25)

Gyermek láz- és fájdalomcsillapítás

Ezt ajánljuk gyermek láz- és fájdalomcsillapításra

Algoflex Baby

Algoflex Baby

Segítség a legkisebbeknek

Hatékony lázcsillapító 3 hónapos kortól Könnyű adagolás

Az Algoflex Baby 20 mg / ml belsőleges szuszpenzió már 3 hónapos kortól adható, és segítségével hatékonyan csillapíthatjuk a lázat, közepesen erős fájdalmat – pl. torok-, fog-, fül-, fej- és fogzáskor jelentkező fájdalmakat is.

További részletek