tags on every page of your site. -->

Printed From:

A migrénes roham kiváltó okai

A migrén nem egyszerű fejfájás, sokkal több annál

Ilyenkor nem csupán a fájdalom az, ami kellemetlenségeket okoz, hiszen több kísérő tünet is megjelenhet. A leggyakoribbak ezek közül a lüktető fejfájás, fény- és zajérzékenység, hányás és a csökkent energiaszint.

A migrén megjelenését gyakran nehéz azonnal beazonosítani, bár a rohamnak igen jellemző és konkrétan szétválasztható szakaszai vannak. Érdemes előre felkészülnie annak, aki hajlamos rá, és szükség esetén gondoskodni a megfelelő fájdalomcsillapító módszerről a migrén kezeléséhez.

A roham fázisai a következők:

 • figyelmeztető tünetek szakasza
 • aura fejfájás
 • fejfájás aktív szakasza
 • migrén megszűnését követő szakasz1

A figyelmeztető tünetek lehetnek székrekedés, rossz hangulat, bizonyos ételek utáni sóvárgás vagy éppen étvágytalanság, hiperaktivitás, ingerlékenység, nyaki merevség, gyakori ásítozás stb2.

Az aura 5-60 percig tarthat, és ugyan nem mindig jelentkezik, de ha igen, akkor közvetlenül a fejfájás előtti szakaszban okoz problémát. Ilyenkor sötét vagy villódzó foltokat láthatunk, zsibbadást, bizsergést, zavartságot és gyengeséget érezhetünk - sokszor mondják az aurát tapasztaló betegek, hogy olyan érzés, mintha „csillagokat látnának”. Ebben a szakaszban a mozgás jellemzően enyhítheti a fájdalmakat3.

A fejfájás aktív szakaszában a fájdalom elviselhetetlenné válhat, és ha mozogni próbálunk, csak még erősebb lesz. Itt jelentkezik az émelygés, hányás, fény- és zajérzékenység is.

Amikor a migrén múlni kezd, másnaposságszerű tünetek váltják fel a gyötrelmeket, és ez az utolsó, lecsengési szakasz akár 24 órán át is tarthat.2

Mik lehetnek a kiváltó okok?

A migrénes roham kialakulásáért éppúgy lehetnek felelősek génjeink, mint a környezeti hatások. A fájdalmat az agytörzsben zajló folyamatok szabályozzák, és a szakértők részben a szerotonin szint változását sejtik az okok között, mely egy olyan ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter), mely az idegrendszerben segíti a fájdalom mérséklését. A szerotonin szint migrénes rohamok esetén lecsökken szervezetünkben, és ez vezethet a fájdalom kialakulásához.

A migrén megjelenését számos tényező gerjesztheti, melyek például:

 • Hormonális változások

Nők esetében az ösztrogénszint változása migrént válthat ki, mely jellemző lehet például menopauza, terhesség esetén is.

 • Bizonyos ételek, italok és adalékanyagok

Étkezések kihagyása, túl sós ételek fogyasztása, édesítőszerek, ízfokozók, alkohol, magas koffeintartalmú italok is okozhatnak migrént.

 • Stressz

Mint tudjuk, a stresszes életmód számos káros élettani hatással jár, köztük migrénes rohamokat is okozhat.

 • Érzékszerveink túlzott ingerlése

Túl sok fény, túl erős zajszint, erős és szokatlan szagok szintén kiválthatnak migrént, ha hajlamosak vagyunk rá.

 • Alvási szokások megváltozása

Túl sok vagy túl kevés alvás, de az időeltolódás is okozhat problémákat.

 • Egyéb fizikai tényezők

A túl intenzív testmozgás is fokozza a migrén kialakulásának esélyét.

 • Környezeti változások

Az időjárás változása vagy a légnyomás ingadozása is kellemetlenül hat a migrénre hajlamos személyekre.

 • Bizonyos gyógyszerek szedése

Például hormonális fogamzásgátlók, hormonpótló kezelések, értágítók is növelhetik a migrén kialakulásának esélyét3.

Ha Ön hajlamos a migrénes rohamokra, mindig figyeljen a fájdalmat megelőző jelekre, és gondoskodjon a megfelelő fájdalomcsillapító módszerekről. Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula hatékony segítséget nyújthat, alkalmas a közepesen erős és migrénes fejfájás csillapítására is. A lágykapszula formának köszönhetően hatóanyaga bevétel után azonnal felszabadul, így gyorsabban jut el a fájdalom helyére.

Migrén, mint a fejfájás egyik fajtája

A migrén rohamokban jelentkezik, görcsös, lüktető és általában féloldali fejfájás. Nagyobb arányban fordul elő a nők körében, és leggyakrabban a 10-40 éves korosztály szenved tőle.

Bizonyos tünetek már a fájdalom kialakulása előtt is jelentkezhetnek, mint például látászavar, vagy fény- és hangérzékenység. A már kialakult migrén rendkívül fájdalmas, órákig, vagy akár néhány napig is fenn állhat. Súlyos esetben a migrén megakadályozhatja a mindennapi feladatok mellett a munkavégzést is.

A migrénes roham jellemzően lüktető, pulzáló jellegű fejfájással jár, amely mozgásra fokozódik, ezért akadályozza a napi munka elvégzését. További tünetként jelentkezik hányinger, melyet hányás is követhet, valamint a fény- és hangérzékenység. Tipikusan 4-72 óráig tart, a rosszullétek gyakorisága egyénenként változik. A migrén diagnosztizálásához alapos szakorvosi kivizsgálásra van szükség, mert a tünetek hátterében más betegségek is állhatnak.

A migrénre való hajlam megnövekszik, ha mindkét szülő migrénes, azonban ha csak az egyik szülője szenved tőle, akkor is fokozott a kialakulás kockázata. Nagyobb az esély a migrén kialakulására fiatal nők esetén. A terhesség és a menopauza is hatással van erre a típusú fejfájásra.

Gyógyszerrel hatékonyan csökkenthetőek a migrén tünetei. Ahogy a roham előjeleit tapasztalja, azonnal vegye be bevált fájdalomcsillapítóját! Segíthet, ha ilyenkor le tud feküdni, s pihenni tud egy sötét, nyugodt szobában.

Migrént kiváltó tényezők

 • Hormonális változások:az ösztrogénszint változása erősítheti a migrén tüneteit az arra hajlamosoknál. Menstruáció, terhesség, illetve a menopauza során is változhat a migrénre való hajlam. Hormonális gyógyszerek is ronthatják a migrént.
 • Élelmiszerek: bizonyos ételek, például az alkohol, csokoládé, aszpartám, koffein, bizonyos fűszerek, konzervek és félkész ételek migrént válthatnak ki az arra érzékenyeknél.
 • Stressz: szintén erősítheti a migrént. Sok esetben a túlfeszített állapot utáni pihenés során jelentkezik a fejfájás.
 • Különböző ingerek: túl erős fény és napsütés is előidézhet fejfájást.
 • Fizikai tényezők: intenzív testmozgás is kiválthat migrént.
 • Környezetváltozás:migrént idézhet elő a környezet, például az időjárás, évszakok, légnyomás változása.
 • Gyógyszerek:kedvezőtlen hatása van a migrénre több gyógyszernek is, ilyenek lehetnek például a hormonális készítmények, bizonyos antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők.
 • Életmódváltozás:megváltozott alvási ciklus is erősítheti a migrént. A kevés, de a túl sok alvás is káros lehet.
 • Éhezés: rendszertelen étkezés esetén gyakoribbak lehetnek a migrénes rohamok.

Migrént csak neurológus szakorvos diagnosztizálhat. Amennyiben migrénre utaló tünetei vannak, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, aki megállapítja, hogy valóban migrénben szenved-e.

Forduljon orvoshoz amint az alábbi tünetek jelentkeznek Önnél:

 • Nyilalló, villámcsapásszerű fejfájás
 • Kettős látással, gyengeséggel, zsibbadtsággal járó fejfájás esetén
 • Fejsérülést követő fejfájás esetén
 • Krónikus fejfájás, mely sportolás, köhögés, vagy erőlködés hatására romlik

A migrén kezelése

Az Algoflex Rapid lágy kapszula hatóanyaga a lágykapszula formának köszönhetően a bevétel után azonnal felszabadul, így gyorsabban jut el a fájdalom helyére. Könnyen bevehető, alkalmas a kezdődő, enyhébb migrénes fejfájás kezelése során is.

1 Teri Robert, David Watson, MD.: Anatomy of a Migraine - Letöltés időpontja: 2019.11.05

2 The Migraine Trust: Symptoms and stages of migraine - Letöltés időpontja: 2019.11.08.

3 Mayo Foundation for Medical Education and Research: Diseases and Conditions Migraine - Letöltés időpontja: 2019.11.08.

SAHU.IBU.20.03.0163a (2020.04.15.)

Migrén

Ezt ajánljuk a migrénre

Algoflex Forte Dolo

Maximális hatóanyag tartalom**

Jól ismert* Hatékony** 400 mg ibuprofén

Az Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta maximális hatóanyag-tartalmának köszönhetően hatékony megoldást jelent fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre.**

További részletek

Algoflex Duo

Koffeinnel, ami lendületet ad

Gyors Hatékony** 400 mg ibuprofén + 100 mg koffein

Az Algoflex Duo 400 mg ibuprofén, 100 mg koffeinnel kombinálva még gyorsabb és erősebb fájdalomcsillapítást nyújt a 400 mg monokomponensű ibuprofénhez képest.

További részletek

Algoflex Rapid

Könnyen lenyelhető, gyorsan ható lágy kapszula

Lágy kapszula Könnyen lenyelhető Gyors

Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula könnyen lenyelhető és bevétele után az oldott hatóanyag azonnal felszabadul, így gyorsabban jut el a fájdalom helyére, mint a hagyományos tabletta bevétele esetén.

További részletek