tags on every page of your site. -->

Printed From:

A menstruációs fájdalom és kezelése

A menstruációs fájdalmat a nők több mint fele jól ismeri

Vannak szerencsések, akiket egyáltalán nem visel meg a havi ciklus lefolyása, ám a többség kellemetlenségek széles skáláját kénytelen átélni ilyenkor.

Az ízületi fájdalom, ízületi gyulladás kiváltó okai

Rendszerint a havi vérzéssel járó fájdalmak serdülőkorban kezdődnek, és a kor előrehaladtával, vagy az első szülés után enyhülnek. A panaszok jellemzően a menstruáció első napján jelentkeznek, egy ideig fokozódnak, és 1-2 nap elteltével szűnnek csak meg. Olyan súlyos mértékű is lehet a fájdalom, hogy az már a mindennapi aktivitást befolyásolja.

A menstruációs fájdalomnak három alapvető típusát különböztethetjük meg:

  • rohamszerű görcsök, melyek rövid idő elteltével enyhülnek, majd visszatérnek;
  • tompa, állandó jellegű vagy
  • löketszerű fájdalmak.

Szerencsére az okok és a következmények az esetek többségében nem komolyak. Ilyenkor a hölgyeket gyakran rossz hangulat, lehangoltság is kínozza, de kísérő menstruációs tünet lehet még az émelygés, vagy a hasi puffadás is. Ezek közvetlenül a menstruációval egy időben jelentkeznek és azzal együtt, vagy azt követően el is múlnak.

Menzesz előtt

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma hasonlóképpen kínozza a nők háromnegyedét, mint a menstruációs görcsök. A PMS pszichés és testi panaszok együttesét jelenti, melyet súlyosságától függően kezelni kell. Általános tünetei a fejfájás, hasfájás, hőhullámok, a test szöveteiben tapasztalható vízfelgyülemlés és a székrekedés is. Relaxációs, lazító gyakorlatokkal, testmozgással, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők a panaszok, javulhat az életminőség.

Mi okozza a menstruációs fájdalmat?

A görcsöket a méh izomzatának különböző erősségű összehúzódása okozza, ami segíti a méhnyálkahártya leválását, kilökődését, amely minden hónapban vérzés kíséretében távozik a szervezetből. Megkülönböztetjük az elsődleges hasi menstruációs fájdalmakat, amikor nem találnak különösebb okot a háttérben, és a másodlagosakat, amikor valamely nőgyógyászati betegség áll a panaszok hátterében. Tartósan fájdalmas havi ciklus esetén mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal, hogy kivizsgálja a jelenséget.

A menstruációs fájdalom csillapítása

Minden lány az édesanyjától azt tanulja meg leghamarabb, hogy a meleg jótékony hatással bír menstruációs görcsök esetén. Meleg vizes palack, derék köré csavart vastag pléd segíthet oldani a görcsöket. A meleg valóban görcsoldó hatású, ezért érdemes a fájó alhasat enyhén fölmelegíteni. A testmozgás is segíthet a menstruáció alatt. Hatása igen összetett: általános keringésfokozó, stresszoldó, anyagcsere-serkentő hatásánál fogva enyhíti a fájdalmakat.

Amikor nem segítenek a külső módszerek, vagy gyors, és hatékony segítségre van szükség, akkor az Algoflex-M lehet a jó megoldás. Két különböző tablettát tartalmaz: a rózsaszín a menstruációs fájdalom csillapítására szolgál, a sárga pedig a menstruációs görcsöket enyhíti. Így komplex és biztos segítséget nyújt a menstruációval járó fájdalmak csökkentésére, még ha az esetleges rossz hangulatra nincs is közvetlen hatással. Az Algoflex-M orvosi rendelvény nélkül kapható, a kockázatokról és a mellékhatásokról feltétlenül olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

SAHU.IBU.19.11.0452a (2019.12.05.)

Menstruációs fájdalom

Ezt ajánljuk menstruációs fájdalomra

Algoflex-M

Algoflex-M

Kombinált megoldás menstruációs fájdalomra

Két hatóanyag Kombinált hatás Gyors

Az Algoflex-M kombinált kiszerelésének köszönhetően egyszerre csillapítja a menstruációval járó fájdalmakat, valamint oldja az alhasi görcsöket.

További részletek