IZOM ÉS IZÜLETI FÁJDALOM

A stressz és a fájdalom kapcsolata: Hogyan hat a stressz az ízületekre és az izmokra?

A stressz többféleképpen tudja terhelni az ízületeket és az izmokat. Először is, a stressz fokozott izomfeszültséghez vezethet, ami feszülést és kellemetlen érzést okozhat. Másodszor, a hosszan tartó stressz „stresszhormonokat” szabadít fel a szervezetben, amelyek hozzájárulhatnak az ízületek és izmok gyulladásához, merevségéhez. Ebben a cikkben bemutatjuk a stressz okozta izomfájdalom típusait, az izületi gyulladás lelki okait és javaslunk néhány megoldást a fájdalom csökkentésére.

Stressz okozta izom- és ízületi fájdalmak

Ebben a cikkben:

A stressz hatása a testünkre

A stresszhelyzet - legyen az környezeti, például egy közelgő munkahelyi határidő, vagy pszichológiai, például a munkahely elvesztése miatti tartós aggodalom - a stresszhormonok „áradatát” indíthatja el a szervezetben - például kortizolt -, amely komoly fiziológiai változásokat eredményezhet. Például egy stresszes esemény hatására a szívdobogás és a légzés felgyorsulhat, az izmok megfeszülhetnek és még verejtékezhetünk is. A kortizol a mellékvesék által termelt hormon, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet stresszre adott válaszreakciójában, és segít szabályozni a különböző élettani folyamatokat.

Vagyis a kortizol segít felkészülni a szervezetünknek a stressz okozta veszélyhelyzetre: segíti a testet a küzdelemben vagy épp a menekülésben. Előtérbe helyezi a szervezet számára a túlélésünk szempontjából legfontosabb életfunkciókat. Meglepő módon az immunrendszer ebben nincs benne, ezért van az, hogy aki sokat stresszel, sokkal könnyebben lesz beteg.

Stressz által előidézett fájdalmak

Izomfájdalom

Sok embernek ismerős az egész napos irodai munka után, hogy fáj a nyaka, a háta. Nemcsak a rossz tartás, de a munkahelyi (vagy egyéb) stressz miatt is megfeszülhetnek az izmok - és ez idővel izomfájdalmakhoz vezethet a test szinte bármelyik részén. Sokan észre sem veszik, hogy öntudatlanul összeszorítják az állkapcsukat vagy csikorgatják a fogaikat, amikor stressz éri őket, ami szintén kellemetlen feszülést vagy fájdalmat okozhat.

Ízületi fájdalom

Kevesen tudják, hogy az ízületi gyulladás és fájdalom nemcsak az idősek vagy a gyakran sportolók problémája, hanem a mentális egészségben bekövetkező változások is okozhatják. Vagyis sok embernél az ízületi fájdalomnak lelki okai is lehetnek. A stressz által okozott egyik leggyakoribb probléma a szervezetben a gyulladás, és ez az ízületek megduzzadását okozhatja.

Hátfájás

Sajnos a stressz sok ember hátát sem kíméli, a hátfájás pedig hosszú távon egyéb egészségügyi problémákat is okozhat, például hatással van a testtartásra és a járásmódra, ami egyéb ízületi gyulladásokhoz vezethet.

A hátfájás lelki oka lehet például a szorongás és a stressz, mert ilyenkor megváltozik a légzés, és ez feszültséget okoz a hát középső részén. Az ember vállai meggörnyednek, és így fájdalmat okoznak az egész felső és középső háton. A derékfájás is nagyon általános Magyarországon. A farokcsont és a hátizmok befolyásolják a rugalmasságot és a testtartást, ezért is fontos az ülőmunkát végzőknek minél többet nyújtani és mozogni.

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a fejfájás egyik gyakori típusa, amely tompa fájdalommal jár, és általában a fej mindkét oldalát érinti. Amikor stresszelünk, a testünk izmai hajlamosak megfeszülni, és a fejünkben és a nyakunkban lévő izmok okozta feszültség fejfájáshoz vezethet.

Fibromyalgia

A fibromyalgia kevésbé ismert betegség, amely állandó izom- és ízületi fájdalmakkal jár együtt. Nagyon nehéz diagnosztizálni, mivel a tünetei rendkívül sokfélék és nagyon általánosak lehetnek. Bár a stressztől nem mindig lehet teljesen megszabadulni, kutatások bizonyítják, hogy a stressz csökkentése a fibromyalgiával élők tüneteinek javulásához vezethet.

Stresszmenedzsment technikák a fájdalom enyhítésére

Léteznek általános technikák a stressz legyőzésére, például a meditáció, a légzőgyakorlatok és a rendszeres testmozgás, de éppen ilyen fontos, hogy igyekezzünk megszüntetni a stressz forrását hosszú távon. Ez nem könnyű feladat, hiszen valószínűleg nincs olyan ember a Földön, aki élete során legalább egyszer ne élt volna át stresszes élethelyzetet. De sokat tehet magáért az, aki a lelki okait is megkeresi a feszültségnek, hiszen így akár az izomfájdalmait is csökkentheti. Ha például úgy érzed, hogy nem tudsz nemet mondani, pedig nagyon szeretnél, keress olyan módszereket, amelyek segíthetnek kiállni önmagadért.

Elegendő testmozgás

A testmozgás nagyon sokat segíthet a stresszoldásban, de időt kell szakítani rá, ami nem könnyű a mai világban. Ezért bemutatjuk, hogy milyen jótékony hatással van a stresszre, hátha ebből is tudsz motivációt meríteni.

A fizikai aktivitás endorfinokat termel a szervezetünkben, vagyis segíti a jó közérzetet keltő neurotranszmitterek termelését az agyban. Ráadásul - nagyon leegyszerűsítve - a testmozgás utánozza a stressz hatásait, például a menekülési vagy a harci reakciót, és ezzel segít a szervezetnek a stressz legyőzésének gyakorlásában.

Megfelelő étrend

A fájdalmak enyhítésében az étrendünk megváltoztatása is sokat segíthet. Próbáljuk meg elhagyni az olyan magas feldolgozottságú élelmiszereket, mint a koffein, a csokoládé, az érlelt sajtok, a magas nitrát tartalmú feldolgozott húsok, a magas cukortartalmú élelmiszerek, a glutén és az alkohol! Ehhez kérjük szakértő segítségét!

Elegendő alvás

A kielégítő alvás szintén nagyon fontos a stresszmentes élethez. Az alvás lehetővé teszi, hogy az agyunk feltöltődjön és a testünk kipihenje magát. Ha nem alszunk elég ideig, vagy ha nem alszunk elég jól, a testünk nem kapja meg az alvás minden előnyét, például az izmok helyreállítását és a memória megszilárdítását. A kedvetlenség mellett a krónikus alváshiány egészségügyi problémákhoz is hozzájárulhat, az elhízástól és a magas vérnyomástól kezdve a vezetés közbeni biztonsági kockázatokig. Amerikai kutatások kimutatták, hogy a legtöbb ember boldogabb és egészségesebb lenne, ha éjszakánként 60-90 perccel többet aludna.

A fenti módszerek mellett a fizikai fájdalmakra a vény nélkül kapható Algoflex Izom + Ízület, a fejfájásra az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula lehet a leghatékonyabb fájdalomcsillapító megoldás.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Izomfájdalom vagy ízületi gyulladás esetén, ha nem használnak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, és az ízületi fájdalom akadályoz a szokásos napi tevékenységek végzésében, vagy befolyásolja az alvást, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Ha a fájdalom rosszabbodik vagy folyamatosan visszatér, ha az otthoni kezelés után sem javul 2 hétig, ha az ízületek több mint 30 percig merevek az ébredés után, kérj időpontot a kezelőorvosodtól!

Összegzés

Az ízületi gyulladásnak lehetnek lelki okai is, és az izomfájdalmainkat is okozhatja stressz, ezért mindenképpen figyelj oda a testi és lelki jelzésekre, és ne hagyd, hogy a fájdalom győzzön!

MAT-HU-2300978 (2023.08.18.)

Algoflex termékcsalád tagjai

  • Találatok száma: 5

  • Találatok száma: 3

  • Találatok száma: 1

  • Találatok száma: 1