tags on every page of your site. -->

Printed From:

Fronthatás és fejfájás

Az időjárás hatással van az emberi szervezet működésére.
De vajon miért fáj sokszor a fejünk a fronthatásoktól és a környezeti hatásoktól?

Tudj meg többet

Miért fáj a fejem?

Azok az emberek, akiknek fronthatáskor gyakran fáj a fejük, érzékenyebbek a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom vagy a szélerősség változásaira1.

Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a gyakran változó időjárási frontokat. Főként melegfront idején erősödhetnek a fejfájásos, migrénes panaszok, bár egyéntől változóan a hidegfront is előidézheti2.

Számos tanulmányban az időjárási viszonyokra való érzékenység szinte mindig ott szerepel a fejfájást kiváltó okok között. Még ha nem is az időjárás okozza a fejfájást, az időjárás változása súlyosbíthatja a már meglévő fájdalmat3.

A több mint 50 éves múltra visszatekintő National Headache Foundation (Nemzeti Fejfájás Alapítvány) felmérésében arra kereste a választ, hogy az emberek szerint milyen okok játszhatnak közre a fejfájásuk kialakulásában, a kutatás szerint pedig 4 fő okot jelöltek meg a legtöbben, és ezen belül is 4-ből 3 ember mondta azt, hogy az időjárás válthatja ki nála legnagyobb valószínűséggel a fejfájást4.

A kutatás során megkérdezettek:

0%-a szerint az időjárás vagy légnyomásváltozás

0%-a szerint az intenzív szagok

0%-a szerint az erős vagy villódzó fények

0%-a szerint pedig a füst áll a fejfájás oka mögött.

Miért fáj a fejem?

A környezeti változások hatása

A hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom vagy a szélerősség változásai szervezetünket alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik1. A stresszes életet élő, a gyengébb fizikumú vagy idős emberek a fejfájás mellett ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, mellkasi panaszokkal, esetleg depressziós tünetekkel is számolhatnak. Az Algoflex fájdalomcsillapítók testreszabott megoldásokkal segítenek, hogy felkészülten várjuk a fronthatásokat.

A frontokról általában

A frontok olyan légköri képződmények, amelyek a hideg és meleg légtömegek határán alakulnak ki. A frontokat bizonyos meteorológiai paraméterek – mint a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség vagy ionizáció – egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek. Az időjárás emberi egészségre gyakorolt hatása jól ismert tény, mára már külön tudományterület foglalkozik ennek kutatásával, melyet bioklimatológiának nevezünk5.

Melegfront

Melegfront

A melegfront érkezésekor a hideg légtömeget felváltja a meleg. Emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom, a légnyomás csökken, és a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Mindezek a vérnyomás csökkenéséhez, pulzusszám-emelkedéshez, esetleg depressziós tünetek, migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek. Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek6.

Hidegfront

Hidegfront

A hidegfront átvonulásakor a meleg légtömeget hideg követi. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás, és a paraszimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Hatására többek között csökken a vérnyomás, a keringés lassul, a migrénes, reumás jellegű fájdalmak erősödnek. Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek6.

Kettős fronthatás

Kettős fronthatás

Magyarországra jellemző a kettős fronthatás, amikor hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen, amelyek változatos tüneteket képesek idézni, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás6.

Mikor van front?

Mikor van front?

Frontok minden évszakban jelen vannak, azonban a tavasz és az ősz változékonyabb, szeszélyesebb időjárásai több frontot, ezáltal több problémát is okoznak. A napi hőingások és a gyakori légnyomás változások igencsak megviselhetik a szervezetet. Magyarország felett átlagosan heti egy ciklon vonul át, egy hideg-, illetve egy melegfronttal kísérve, így évente nagyjából 100 front érinti az országot6.

3 tipp a fejfájás enyhítésére

Alvás, pihenés, kikapcsolódás

Lazuljunk el, próbáljuk megnyújtani hát- és nyaki izmainkat annak érdekében, hogy a feszültség enyhüljön testünkben, ezáltal csökkenhet a fájdalom. A pihenés és egy kiadós alvás segíthet enyhíteni a fejfájást.

Mozgás, időtöltés a szabadban

Ha a fejfájásos tünetek erőssége megengedi, bátran mozogjunk, levegőzzünk. A testmozgás élénkítő hatása, a pulzusszám és a véroxigénszint növekedése jótékonyan hat a fejfájásra. Az intenzív edzéstől a sétán át a jógáig, bármi beválhat, csak figyeljünk testünk jelzéseire.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

A fejfájás kellemetlen és akár hosszú órákra képes gúzsba kötni az embert. Az Algoflex vény nélkül kapható gyógyszerek között található fejfájás-csillapításra szolgáló készítmények gyorsan, erősen és hatékonyan fejtik ki hatásukat.** Alkalmazzuk szükség esetén az előírt mennyiségben.

Melyik Algoflexet válasszam?

Algoflex Forte Dolo

Maximális hatóanyag tartalom**

Jól ismert* Hatékony** 400 mg ibuprofén

Az Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta egy jól bevált megoldás fejfájásra, maximális**, 400 mg ibuprofén hatóanyag-tartalommal.

További részletek

Algoflex Duo

Hatékony megoldás koffeinnel

Gyors Hatékony** 400 mg ibuprofén + 100 mg koffein

Az Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtabletta nemcsak a fájdalmat szünteti meg, de 100 mg élénkítő koffeintartalmával lendületet is ad.

További részletek

Algoflex Rapid

Gyors megoldás

Lágy kapszula Könnyen lenyelhető Gyors 400 mg ibuprofén

Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula könnyen lenyelhető, gyorsan ható lágy kapszula, oldott hatóanyaga azonnal felszabadul.

További részletek