tags on every page of your site. -->

Printed From:

Post-COVID szindróma – mit tehetek ellene?

A pandémia emlékei még mindenkiben élénken élnek. Hiába hagytuk a hátunk mögött a járványról elhíresült 2020-as évet, újabb és újabb vírusvariánsok bukkannak fel szerte a világon. Egyszóval a COVID-19 nem tűnt el és valószínűleg elég sokáig velünk marad. A COVID utáni tünetekről azonban kevesebb szó esik, pedig a kutatások azt mutatják, hogy a COVID-19 fertőzést követő 1 és 12 hónap között minden ötödik 18 és 64 év közötti embernek legalább egy olyan egészségügyi problémája van, amely a COVID-19-nek tulajdonítható1.

Post-COVID szindróma

Ha körbenézünk a közvetlen környezetünkben, szinte nincs is olyan ember, aki ne esett volna át a fertőzésen, vagy ne lenne ismerőse, aki elkapta volna a megbetegedést. Olyanról is sokat hallunk, hogy a gyógyulás után különböző tünetek maradnak, amelyek hetekig, hónapokig, vagy még tovább is eltarthatnak2. Ez az úgynevezett post-COVID szindróma, vagyis a betegség lefolyása után jelentkező, különféle tünetegyüttes. Ezek a tünetek kihathatnak az egyén általános egészségi állapotára, vagy akár más szerveket is károsíthatnak, ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát. Amennyiben a panaszok a vírusfertőzés lezajlása után 12 héttel is jelentkeznek, akkor már hosszantartó COVID tünetekről (long COVID conditions) beszélünk3.

Milyen tünetei vannak a poszt-COVID-19 szindrómának?

A legnehezebb talán éppen az, ami magát a vírus beazonosítását is kísérte: számos tünet, amely nem mindenkinél jelentkezik és nem is ugyanolyan súllyal fordul elő. Volt, aki észre sem vette, hogy elkapta a vírust, más pedig hónapokra elvesztette a szaglását, ízlelését vagy éppen súlyos légzési nehézségekkel kórházba került.

A post-COVID-19 szindróma leggyakrabban jelentett tünetei a következők:

  1. Láz
  2. Fáradtság
  3. Fizikai vagy szellemi erőfeszítés után rosszabbodó tünetek.
  4. Tüdő (légzőszervi) tünetek, beleértve a nehézlégzést vagy légszomjat és köhögést.

Egyéb lehetséges tünetek:

  1. Fejfájás
  2. Ízületi vagy izomfájdalom
  3. Neurológiai tünetek (koncentrációs nehézségek, alvászavar, szédülés, szaglás- vagy ízlelésvesztés, depresszió, szorongás)

De lehetnek ezen kívül szívtünetek, emésztési tünetek, érrendszeri problémák, kiütések vagy a menstruációs ciklus megváltozása. Egyszóval nehéz lehet megmondani, hogy a tünetek a COVID-19 vagy más ok, például egy már meglévő betegség miatt jelentkeznek-e.

Milyen tünetei vannak a poszt-COVID-19 szindrómának?

Mit tehetünk, ha hasonló tüneteket észlelünk?

A legfontosabb, hogy tájékoztassuk mielőbb kezelőorvosunkat és mondjuk el neki, hogy mikor kezdődtek a tünetek, mitől romlanak, milyen gyakran jelentkeznek, hogyan befolyásolják a mindennapi tevékenységünket. Orvosunk javasolhat laboratóriumi vizsgálatokat, például teljes vérképet vagy májfunkciós vizsgálatot, esetleg mellkasröntgent1.

A COVID fejfájás ellen vagy a post COVID ízületi fájdalom enyhítésére pedig a jól ismert, megbízható és gyorsan ható Algoflex fájdalomcsillapító gyógyszereket javasoljuk.

1 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-long-term-effects/art-20490351

2 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/long-term-effects/index.html

3 https://bhc.hu/szolgaltatasaink/covid-centrum/covid-tudastar/post-covid

MAT-HU-2201424 (2022.10.24.)

Fejfájás

Ezt ajánljuk fejfájásra

Algoflex Forte Dolo

Maximális hatóanyag tartalom**

Jól ismert* Hatékony** 400 mg ibuprofén

Az Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta maximális hatóanyag-tartalmának köszönhetően hatékony megoldást jelent fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre.**

További részletek

Algoflex Duo

Koffeinnel, ami lendületet ad

Gyors Hatékony** 400 mg ibuprofén + 100 mg koffein

Az Algoflex Duo 400 mg ibuprofén, 100 mg koffeinnel kombinálva még gyorsabb és erősebb fájdalomcsillapítást nyújt a 400 mg monokomponensű ibuprofénhez képest.

További részletek

Algoflex Rapid

Könnyen lenyelhető, gyorsan ható lágy kapszula

Lágy kapszula Könnyen lenyelhető Gyors

Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula könnyen lenyelhető és bevétele után az oldott hatóanyag azonnal felszabadul, így gyorsabban jut el a fájdalom helyére, mint a hagyományos tabletta bevétele esetén.

További részletek
Izom- és ízületi fájdalom

Ezt ajánjuk izom- és ízületi fájdalomra

Algoflex Izom+Ízület

Algoflex Izom+Ízület

Akár egész napon át tartó fájdalomcsillapítás

Folyamatos hatóanyag-leadás Akár egész napon át hat 300 mg ibuprofén

Az Algoflex Izom+Ízület 300 mg retard kemény kapszula az egyetlen vény nélkül kapható ibuprofén tartalmú retard fájdalomcsillapító. A folyamatos hatóanyagleadásnak köszönhetően hosszantartó, akár egész napon át tartó fájdalomcsillapító hatást nyújthat.*

További részletek
Algoflex Neo

Algoflex Neo

Hatékony, de kíméletes megoldás

Kíméli a szervezetet Hatékony** Gyors

Az Algoflex Neo hatóanyaga, a dexibuprofén. 200 mg dexibuprofén ugyanolyan hatékony fájdalomcsillapítást nyújt, mint 400 mg ibuprofén, de kíméletesebb a szervezettel.

További részletek